Idén 106 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba

2017.03.30. 12:06

A csaknem 106 ezer jelentkező közül a legtöbben, mintegy 71 ezer diák alapképzésre adott be kérelmet, a legnépszerűbb terület alapképzésben és osztatlan mesterképzésben a gazdaságtudományok voltak.

Az idén csaknem 106 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe, ez a szám megfelel a korábbi évek adatainak – közölte az oktatási államtitkár. Palkovics László elmondta: bár a demográfiai adatok nem indokolják, az érettségizők száma csökken,

a jelentkezők száma azonban 2014 óta 105 ezer és 111 ezer között mozog.  

Tavaly 111 ezren jelentkeztekForrás: MTI

Kifejtette: a csaknem 106 ezer jelentkező közül a legtöbben, mintegy 71 ezer diák alapképzésre adott be kérelmet, őket követi az osztatlan mesterképzés csaknem 12 ezer jelentkezővel.
Állami ösztöndíjas képzésre több mint 91 ezren jelentkeztek.Kitért arra is, hogy a legnépszerűbb képzési terület alapképzésben és osztatlan mesterképzésben a gazdaságtudományok voltak, ezt követi a pedagógusképzés, a műszaki képzések, az orvos- és egészségtudomány, illetve az informatika.

A legnépszerűbb alapképzés a gazdálkodás és menedzsment volt, amelyet a mérnökinformatikus, az óvodapedagógus, az ápolás és betegápolás és a gépészmérnök szak követett. A legtöbben az ELTE-re jelentkeztek, majd a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem következik.