Orbán Viktor: A migráció a terrorizmus trójai falova

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Néppárt máltai kongresszusán Vallettában 2017. március 30-án.
Valletta, 2017. március 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Néppárt máltai kongresszusán Vallettában 2017. március 30-án.
Vágólapra másolva!
Európa jövője árnyékot vet Európa jelenére, ez az oka annak, amiért a radikális pártok teret nyerhettek a világ legsikeresebb kontinensén is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt (EPP) kétnapos máltai kongresszusán.
Vágólapra másolva!

A tanácskozás plenáris ülésén Orbán Viktor a felszólalásában azt mondta: ma Európának versenyképességi, migrációs, biztonsági, demográfiai és külpolitikai válsággal kell szembenéznie, továbbá gondot okoz az ukrajnai és a balkáni helyzet is. Orbán szerint

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A miniszterelnök szerint Európa jövője árnyékot vet Európa jelenére, ez az oka annak, hogy a radikális pártok teret nyerhettek a világ legsikeresebb kontinensén is. A migránsok inkább párhuzamos társadalmakban akarnak élni, mint a többségi társadalom részévé válni. Közép-Európa álláspontja szerint ha így megy tovább, muzulmán többség lesz Nyugat-Európában még a mi generációnk életében – mondta. Megjegyezte: a Nyugat "ideológiai nyomás alatt" tart minket, miközben Közép-Európa meg akarja reformálni a migrációs politikát.

A miniszterelnök ezért úgy gondolja,

az EU-nak változnia kell, hogy Európa maradjon a legjobb hely a világon,

és ahhoz, hogy az Európai Néppárt (EPP) vezethesse ezen az úton, a pártnak is változnia kell.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán szerint el kell fogadni az intellektuális és politikai harcot a baloldallal, nem kell félni a baloldal kritikájától, amikor "populistának hívnak minket, mert tudjuk, hogy nem vagyunk azok". Éppen ezért szerinte az EPP-nek Európa zászlóshajójának kell lennie, olyan pártnak, ahol van helye a nemzeti büszkeségnek és a keresztény identitásnak. Megjegyezte ugyanakkor:

Orbán Viktor szerint az EU külpolitikáját is meg kell reformálni, erről is őszintén kell beszélni, még ha fájdalmas is.

Nagy hibákat követtünk el, az uniós külpolitika hozzájárult a Közel-Kelet és Észak-Afrika destabilizációjához, és nem mentség, hogy ezt az Egyesült Államokkal együtt tettük

– mondta.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Kijelentette: Magyarország megvédi az EU határait, anélkül, hogy nagyobb hozzájárulást kapna ehhez az EU-tól, és közben támadások is érik Brüsszel részéről. Ez az igazi szolidaritás – jegyezte meg.

A kormányfő szerint minden jogi eljárást az EU területén kívül kellene elvégezni, és míg segíteni kell azoknak, akik bajban vannak, a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van, "nem pedig a bajt idehozni".

– mondta Orbán Viktor.

Európa egységét hangsúlyozták

Az európai vezetők az Európai Néppárt (EPP) máltai kongresszusának második napján az egység és a szolidaritás jelentőségét hangsúlyozták azoknak a komoly kihívásoknak a kezelése érdekében, amelyekkel az Európai Unió ma szembenéz.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke beszédében kiemelte: "csak az egységes Európa lehet szuverén Európa", és csak a szuverén Európa garantálhatja a szabadságot és függetlenséget a polgárai számára. Nincs alternatívája az egységes és szuverén Európának – mutatott rá.

Angela Merkel német kancellár kiemelte: ha az európai országok együttműködnek, sikeresebbek lehetnek, mint egyedül.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke úgy vélte: "a brexit nem mindennek a végét jelenti", hanem egy új kezdetet, az uniós tagállamoknak tovább kell haladniuk.