Törökország több mint hárommillió euróval (mintegy 930 millió forint) járul hozzá Gül Baba türbéjének, valamint közvetlen és tágabb környezetének felújítási költségeihez a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) és a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) megállapodásának értelmében.

Aláírta a Gül baba türbe felújításának költségmegosztási megállapodásáról szóló együttműködést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Szivek Norbert, valamint a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) igazgató-helyettese, Birol Çetin. A finanszírozási szerződés alapján a magyar és a török állam közösen fizeti kerületünk egyik meghatározó részének megújulását: a török fél a beruházás kivitelezési költségéhez több mint 3 millió euróval (mintegy 930 millió forinttal) járul hozzá. 

Új közösségi tér is lesz a megújult Gül baba türbéjeForrás: II. kerületi önkormányzat

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere az együttműködés aláírásakor kiemelte: Gül baba türbéje amellett, hogy ismét méltó és szép emlékhely lesz, új közösségi térként is szolgálhat a környékbelieknek. A beruházás keretében a II. Kerületi Önkormányzattal együttműködésben megújul három környező utca, közöttük a Gül Baba utca is.

Láng Zsolt: A türbe felújításához kapcsolódóan három utca is megújul a környékenForrás: II. kerületi önkormányzat

Az építmény tágabb környezetében elhelyezkedő, mindenki által látogatható közpark padokkal, díszkúttal, éjszakai világítással újul meg, továbbá kialakítanak egy új zöld területet, egy egyedülálló függőkertet is, amelyben lépcsőzetesen követik egymást az örökzöldek és a virágos növények. Emellett felújításra kerülnek az emlékhely körüli lépcsők és parkolóhelyek is.

Mint ismert, a II. Kerületi Önkormányzat 2013-ban dolgoztatta ki a rekonstrukció koncepcióterveit, a felújítási munkálatok tavaly februárban kezdődtek és előreláthatólag idén ősszel fejeződhetnek be.