A vádlottak többségére fegyházbüntetést kért az ügyész a költségvetési csalással vádolt Vizoviczki László és társai ellen indult büntetőperben pénteken a Fővárosi Törvényszéken.

Vizoviczki-ügy - Elkezdődött a költségvetési csalás vádja miatti büntetőperForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Vizoviczki Lászlóhoz köthető, vendéglátóhelyeket üzemeltető gazdasági társaságok 2010 és 2012 között a bevétel jelentős részét eltitkolták. A Központi Nyomozó Főügyészség más bűncselekmények mellettkülönösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolta meg a csoport tagjait.

A vád szerint a budapesti szórakozóhelyek üzemeltetőjeként ismertté vált elsőrendű vádlott, Vizoviczki László az 1990-es évek első felétől Budapesten egyre több vendéglátóipari tevékenységet folytató gazdasági társaságban szerzett érdekeltséget,

és bevételeinek illegális növelésére törekedett.

A vádbeli időszakban 48 cégből álló cégcsoportot alakított ki. A gazdasági társaságok ügyvezetői neki lekötelezett, az ő szemében megbízhatónak tekintett emberek voltak. Emellett jó kapcsolatokat épített ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a belvárosi kapitányság több vezető beosztású tisztjével és más hatósági dolgozókkal is. A vádbeli cselekmények elkövetési értéke összességében milliárdos nagyságrendű.

A perben Vizoviczki Lászlót felbujtóként elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, kétrendbeli, felbujtóként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, felbujtóként elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, valamint hamis magánokirat felhasználásával vádolják.

Az ügyész szerint a háromszintű bűnszervezet tagjai tudták, mi a bűncselekmény valódi célja. Hozzátette, az üzletvezetők közreműködése is szükséges volt, a költségvetési csalást ugyanis nem tudták volna "végrehajtók" nélkül elkövetni. A szervezetnek voltak olyan tagjai, akik maguk is arról számoltak be, hogy a szervezetet Vizoviczki László vezette, "mindenről ő döntött" – mondta.

A vádhatóság képviselője az ügyben súlyosbító körülményként kérte figyelembe venni, hogy

a költségvetési csalások aránya magas a vendéglátóiparban,

és azt is, hogy hosszabb ideig követték el a csalást, valamint kiemelte Vizoviczki László kezdeményező szerepét. Az ügyész szerint a vádlottak többsége bűnszervezetben követte el a bűncselekményt, csak 6 embernél indítványozott közérdekű munkára kötelezést, 28 embert börtönbe küldene.

Perbeszédében felidézte a bűnszervezet fogalmát, amely a büntető törvénykönyv szerint

három vagy több személyből álló, hosszabb időre szervezett, összehangoltan működő csoport, amelynek célja ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése" – mondta.

Arról is beszélt, hogy ennek megfelelt a Vizoviczki László vezetésével működő csoport, amely

a bevételek eltitkolásával rendszeres haszonhoz juttatta

a felnőtt életét taxisként kezdő vállalkozót, megkárosítva ezzel a magyar államot.

Az elsőrendű vádlott és társainak többsége

mindvégig tagadta bűnösségét,

de voltak, akik részben elismerték, mit tettek. A per péntek délután Vizoviczki László védőjének perbeszédével folytatódik.

A Központi Nyomozó Főügyészség egyébként 2014 augusztusában egy másik vádiratot is benyújtott Vizoviczki László és 21 társa ellen. Abban az ügyben "vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegés és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés" a vád, többen az ügyészség szerint bűnszervezetben követték el cselekményeiket. Vizoviczki László ügyvédje védence felmentését kérte.