Tüntetés a CEU mellett

CEU tüntetés
Budapest, 2017. április 2. Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi karának tanára felszólal az Oktatási szabadságot csoport Most a CEU, de ki a következő? - Tüntetés a szabad oktatásért címmel tartott demonstrációján a Budapesti Corvinus Egyetem előtt, a Fővám téren 2017. április 2-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A Közép-európai Egyetem (CEU) melletti tüntetés volt Budapesten. A résztvevők a CEU előtt gyülekeztek, ahonnan a Parlamenthez mentek.
Vágólapra másolva!

A demonstráció elején a szervezők a CEU-t is érintő felsőoktatási törvénytervezet visszavonását kérték.

A demonstrálók a Budapesti Corvinus Egyetem épülete előtt gyülekeztek a Fővám téren, onnan indultak a CEU Nádor utcai épülete, majd a Parlament elé. A tömegben magyar és európai uniós zászlókat és transzparenseket látni, például "A szabad magyar felsőoktatásért" felirattal.

Résztvevők az Oktatási szabadságot csoport Most a CEU, de ki a következő? - Tüntetés a szabad oktatásért címmel tartott demonstrációján a Budapesti Corvinus Egyetem előtt. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/Kovács Tamás

A vonulás idejére a belvárosi útvonalakat a rendőrség lezárta a forgalom elől. Miután a tüntetők megérkeztek a Kossuth térre, a szónokok többek között arról beszéltek, hogy a kormány a tüntetők támogatása után nem hagyhatja figyelmen kívül a véleményüket.

Az eseményt az "Oktatási szabadságot" névvel létrehozott csoport szervezte, a kedden benyújtott kormányzati törvénytervezet miatt tartják, mert szerintük az "ellehetetlenítené a CEU működését".

A CEU diszkriminatívnak tartja a benyújtott törvénymódosítást; az intézmény rektora közölte: nem zárják be az egyetemet. Palkovics László oktatási államtitkár szerdai bejelentése alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.