Emmi: A Soros-egyetem megtéveszti a közvéleményt

2017.04.04. 16:39

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a CEU az elmúlt napokban folyamatosan megtévesztette a közvéleményt, beleértve nemzetközi tekintélyű tudósokat és szervezeteket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a közleményében kiemelte: a Soros-egyetem a jogszabályok betartása helyett előjogainak mindenáron való megtartását választotta, ehhez pedig minden eszközt bevet. Példaként hozták, hogy az Oktatási Hivatal engedélyére való hivatkozás esetében is lebukott, és módosítania kellett saját korábbi nyilatkozatát. 

A minisztérium szerint 

a parlament által elfogadott törvénymódosítás nem érinti a Közép-európai Egyetemet, a CEU pedig tovább működhet, amint a két ország ezt elvi szinten nemzetközi megállapodásban támogatja. 

A Soros-egyetem olyan privilégiumokat élvezett, amelyek semmilyen más magyarországi felsőoktatási intézmény számára nem voltak biztosítottak. Úgy adhatott ki kétféle – magyar es amerikai – diplomát, hogy csak egy képzést kellett a hallgatóknak elvégezni – írták, hozzátéve: ez 

Soros György számára ugyan jó üzlet volt, de az egyetemek közötti versenyben tisztességtelen előny. 

Ezt az üzleti diszkriminatív helyzetet szüntette meg a törvénymódosítás, bezárt egy kiskaput, és fair viszonyokat teremtett az egyetemek között – írta közleményében a minisztérium. 

Kitértek arra is: jóllehet, nem a CEU-n tanul a legtöbb külföldi hallgató, mégis a CEU rendelkezett privilégiumokkal. Mint az a nyilvánosságra került korábbi levelezésekből látható, Magyar Bálint volt oktatási miniszter és a szocialista kormányok kritika nélkül írták törvénybe Soros György kéréseit, nem törődve a hazai egyetemek és hallgatók érdekeivel. 

Több mint beszédes a tárca szerint, hogy 

a törvénymódosítás számtalan érintettje közül csak a CEU tartja elfogadhatatlannak a módosítást, az összes többi nem. Az elfogadott jogszabály szövegéből már mindenki láthatja, hogy a sokszorosára felduzzasztott hecckampányban elhangzó riogatásokkal ellentétben nem zár be egyetlen külföldi honosságú és Magyarországon működő egyetem sem. A módosítás az egész Európai Unióban érvényes diploma kiadásához támaszt észszerű feltételeket. A CEU további működését egy nemzetközi megállapodásnak kell észszerű időn belül rendezni – írta az Emmi. 

A Országgyűlés kedden fogadta el a felsőoktatási törvény módosítását, eszerint a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. 

A Central European University (CEU) elnök-rektora, Michael Ignatieff közölte: a felsőoktatási törvény módosításának alkotmányos felülvizsgálatára kéri Áder János köztársasági elnököt. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK