Kósa: Ezt a jogi kiskaput be kellett zárni

Halász János; Kósa Lajos
Budapest, 2017. április 4. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Frakcióinfó címmel tartott sajtótájékoztatón a Parlamentben 2017. április 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A magyar felsőoktatás védelmével indokolta a felsőoktatási törvény külföldi egyetemeket érintő módosítását Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. Az ellenzéki pártok közül az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul, míg a DK népszavazást kezdeményez. 
Vágólapra másolva!

A magyar felsőoktatás védelmével indokolta a felsőoktatási törvény külföldi egyetemeket érintő módosítását Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a parlamenti szavazás után. A most elterjedt "lex CEU" megnevezéssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a CEU alapítója, Soros György 2005-ben írt Magyar Bálint akkori SZDSZ-es oktatási miniszternek egy levelet, amelyben megköszönte az új felsőoktatási szabályozást, de megkérte a kormányt, hogy a "lex CEU" szabályozást ezzel párhuzamosan tartsák fenn.

A törvény nem érinti a tanszabadságot

Megismételte: az elfogadott törvénymódosítás a Közép-európai Egyetem működését, oktatási programját nem érinti – mert az egy magyar egyetem magyar akkreditációval –, a Central European University (CEU) azonban az Egyesült Államokban van bejegyezve,

ahol viszont nem végez oktatási-kutatási tevékenységet.

Ugyanakkor erre "az oktatási tevékenység nélküli szervezetre" hivatkozva adnak ki amerikai diplomát a magyarországi Közép-európai Egyetemen – tette hozzá a frakcióvezető. Ez szerinte megtévesztő, jogi trükk, kiskapu, amit be kell zárni.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint az elfogadott módosítás nem sérti a tanszabadságot Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A magyar felsőoktatás védelme megkívánta, hogy a Fidesz támogassa a módosítást – jelentette ki, visszautasítva, hogy a törvény érintené a tanszabadságot. A javaslat kivételes sürgős elfogadását Kósa Lajos azzal magyarázta, hogy egy elhúzódó parlamenti eljárás esetén az érintett egyetemeknek kevesebb idejük lenne felkészülni az új szabályokra.

Alkotmánybíróság és népszavazás

Az MSZP-frakció egységesen kiáll a CEU mellett, és azt kéri Áder János köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását – közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője. Tóth Bertalan – aki mögött felsorakoztak a képviselőcsoport tagjai – közölte, aljas, pitiáner támadásról van szó, amely nem szakmai kérdésről, hanem az oktatási szabadság megvonásáról szól. Elfogadhatatlan a Fidesz eljárása, a törvényjavaslatot a szocialisták nem szavazták meg – mondta.

Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul

a "lex CEU" miatt – közölte a párt két társelnöke, Szél Bernadett és Hadházy Ákos. A CEU ellehetetlenítéséről szóló előterjesztés az LMP álláspontja szerint nemcsak elfogadhatatlan és káros, de alaptörvény-ellenes is. A párt ezért az Alkotmánybírósághoz fordul, és kéri a többi ellenzéki párt támogatását a beadványához.

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításáról szóló javaslat szavazásának eredménye egy kijelzőn az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. április 4-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Demokratikus Koalíció elindítja hétfőn bejelentett népszavazási kezdeményezését annak érdekében, hogy megakadályozzák a CEU megszüntetését – közölte a párt alelnöke. Vadai Ágnes úgy fogalmazott: a Fidesz megszavazta a legjobb hazai egyetem, a CEU bezáratását, ami egy világos és félreérthetetlen támadás az oktatás, a tudomány és a magyar fiatalok jövője ellen.