Sikertelenül zárult ötpárti egyeztetést tartottak a parlamenti frakciók a Fidesz által kezdeményezett civil átláthatósági javaslat kapcsán. A tervezet lényege, hogy az a szervezet, amely egy bizonyos értékhatáron felül részesül külföldi támogatásban, annak regisztrálnia kell magát. Az ellenzék, köztük a Jobbik is elzárkózott a tervezet elől. Gulyás Gergely, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese azt mondta, Soros György keze már a Jobbikhoz is elér.

Még a héten előterjeszti a Fidesz-frakció a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvény tervezetét - erről Gulyás Gergely beszélt, miután ötpárti egyeztetést tartottak a javaslatról. A kormánypártoknak és az ellenzéknek nem sikerült megállapodniuk a témában. A Fidesz frakcióvezető-helyettese azt mondta, a kezdeményezést az indokolja, hogy az elmúlt két évben különösen fontossá vált a külföldről támogatott civil szervezetek finanszírozásának átláthatósága. "Magyarországnak ezen keresztül is meg kell védenie magát" - jegyezte meg.

Gulyás GergelyFotó: Marton Szilvia - Origo

Gulyás arról is beszélt, hogy a Soros György által támogatott szervezetek minden korábbinál élesebben támadják a magyar kormányt azzal a céllal,

hogy szétzilálják a magyar határvédelem rendszerét és kikényszerítsék a bevándorolók szabad bejutását.

Úgy fogalmazott, hogy ezek a szervezetek több esetben burkoltan vagy nyíltan a magyar törvények megsértésére buzdítottak. Azt is kiemelte, hogy szerinte minden esetben fontos tudni, hogy kik a támogatók, függetlenül attól, hogy egy civil szervezet Soros Györgytől, az oroszoktól vagy éppen az unió más államától kap támogatást.

A Fidesz javaslatának a lényege, hogy minden olyan szervezetnek,

amely 7,2 millió forintnál nagyobb külföldi támogatást kap, külföldről támogatott szervezetként kell regisztrálnia magát.
Gulyás megjegyezte, hogy reményei szerint azok a szervezetek, amelyek számára fontos a transzparencia, támogatják majd a kezdeményezést. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a javaslatot várhatóan rendes eljárásban fogják tárgyalni, így a nemzeti konzultáció eredményeit figyelembe tudják venni.

Fidesz: Magyarországnak meg kell védenie magát

A nagyobbik kormánypárt közleményben reagált az elhangzottakra. Ebben azt írták, hogy Magyarországnak meg kell védenie magát a Soros-szervezetek támadásaival szemben, mivel a Soros-szervezetek két éve folyamatosan támadják a magyar kormány intézkedéseit. "Minden magyar embernek tudnia kell, kicsodák Soros György emberei, milyen pénzek és milyen érdekek állnak a külföldről támogatott szervezetek mögött. Az első lépés ehhez az átláthatóság" - olvasható a nyilatkozatban.

Hollik István kereszténydemokrata képviselő sikertelennek értékelte az ötpárti találkozót.

Úgy látta, hogy az ellenzéki pártok nem osztották a Fidesz-KDNP frakció véleményét, miszerint az elmúlt két évben a migráció kapcsán egyértelművé vált, hogy vannak olyan külföldről támogatott civil szervezetek, amelyek sok esetben a demokrácia játékszabályait megkerülve próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra és a kormánypártokra. "Ezek a civil szervezetek hozzák nyilvánosságra, hogy honnan és kitől kaptak pénzt külföldről" - jelentette ki. Jelezte, hogy ehhez hasonló rendszer Amerikában 1939 óta működik. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek az érintett szervezetek továbbra is háborítatlanul és nyugodtan, a magyar jog szerint működhetnek Magyarországon.

Vonáék hajthatatlanok

A Jobbik a többi ellenzéki párthoz hasonlóan ugyancsak elutasította a civilek átláthatóságáról szóló tervezetet. Gulyás úgy reagált, hogy meglepődve tapasztalta, hogy

Soros György keze akár a Jobbikig is elér.

Szerinte a Jobbik mondvacsinált okokkal próbál elzárkózni a jogszabály megszavazásától. Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője erre azt mondta, hogy a kérdés felvetésének jogosságát nem vitatják, és ők partnerek a civil szféra átfogó reformjában, de nem tartják problémának, ha egy civil szervezet külföldről támogatásokat kap. Meglátása szerint az előterjesztés politikailag motivált, és csak arra jó, hogy hisztériát keltsen, illetve ellenségképet mutatasson fel a magyar társadalomnak. 

Szávay IstvánForrás: MTI/Földi Imre

Az MSZP elutasítja a javaslatot

Bárándy Gergely szocialista képviselő határozottan kijelentette, hogy az MSZP elutasít minden olyan javaslatot, amely a civilek megbélyegzését, a civilek elleni újabb támadás eszközét jelenti. Az előterjesztést egy folyamat részként írta le, amely szerinte azzal kezdődött, hogy állami szervek kezdtek "vegzálni" civil szervezeteket, majd "Soros-bérencnek" bélyegezték azokat, amelyek nem a kormánynak tetsző álláspontot képviselnek.

Az LMP és a sárga csillag

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke kezdésként "piszkos kis törvénynek" nevezte az előterjesztést. Szerinte az egész semmit sem változtat az átláthatóságon, de "sárga csillagot tesz" olyan szervezetek neve mellé, amelyek a korrupció ellen harcolnak. "Ez egy tematizálási kísérlet, amellyel olyan fontos dolgokról akarják elterelni a figyelmet, mint az egészségügyi intézmények megszüntetése" – hívta fel a figyelmet.

Hadházy Ákos csillagokat látForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

KDNP: Nem akarják bezárni a Soros-egyetemet

A tájékoztatón Gulyás Gergely a felsőoktatási törvény módosítása kapcsán is mondott pár lényeges információt. Arra a vitára, hogy az egyetem esetében a törvényben szabott egyezményt a szövetségi kormánnyal vagy az Egyesült Államok valamely tagállamával kell-e megkötni, elmondta, hogy az igazságügyi tárca előzetes véleménye szerint nincs tagállamhoz kötve az egyeszség, a törvénynek való megfeleléshez pedig akár egy megállapodás is elegendő lehet a CEU-nak.

Hollik István a KDNP részéről ismételten kijelentette, hogy nem igaz, hogy be akarnák zárni a Soros-féle egyetemet, és szerinte félretájékoztatták azokat, akik most mellette felszólalnak. "A tanszabadság nincsen veszélyben Magyarországon, senki nem mondja meg az egyetemeknek, mit és hogyan tanítsanak" - mutatott rá.