Vágólapra másolva!
Március 31-ig kiírta a kormány az Emberi Erőforrás Operatív Program 952 milliárd forintos forrását – jelentette be Schanda Tamás, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára. A kabinet tervei között szerepel, hogy a keretösszeg 85 százalékára szerződés szülessen az év végéig.
Vágólapra másolva!

Nagy feladat volt az Emmi számára, hogy minden forrást időben kiírjon – mondta Rétvári Bence. Az államtitkár szerint ez a legösszetettebb feladat volt, mivel az Emberi Erőforrás Operatív Program (EFOP) pályázatok célja az erősödő családok, a bővülő középosztály, az aktív ember és a területi felzárkózás biztosítása volt. Ismertetése szerint a felzárkózásra 1000 milliárd forintnyi pályázatot írtak ki, de csak annak tudnak segítni, akik maguk is törekednek arra, hogy kitörjenek a helyzetükből.

Minden pályázat megjelent

A Széchenyi 2020 program keretében 12 ezer milliárd forint áll rendelkezésre, ebből a humán területre 1000 milliárd forint jut – mondta Schanda Tamás. Az Emmi államtitkára arról is beszélt, hogy 34 milliárd forint jut a rászoruló személyekre, míg az EFOP 952 milliárd forintot tesz ki. A korábbi időszak tapasztalata, hogy szükséges túlvállalni a keretet, mivel ha nem sikerül egy fejlesztés, akkor se veszíthessen a tagállam egyetlen forintot sem.

Március 31-ig megjelent minden EFOP-pályázat, ami egy rendkívül nagy munkát igényelt a szaktárcától – mondta Schanda Tamás. Az összes pályázat kiírását azzal indokolta, hogy így elkerülheti az ország, hogy rohamtempóban kelljen később kiírni, és elbírálni az uniós pénzeket. A pályázatok tehát elérhetőek, így várják az érdeklődőket. A tervek szerint a tárcsa arra készül, hogy az év végig a források 85 százalékáról szülessen szerződés, így a követező években stabil finanszírozást biztosíthat a pályázóknak – tette hozzá.

244 milliárd forintot kell kifizetni

244 milliárd forintot kell a kedvezményezetteknek eljuttatni a kormány döntése értelmében az év végig – mondta az államtitkár. Schanda szólt arról is, hogy a pályázatok célterülete a kevésbé fejlett régiók, ugyanakkor vannak országos célok is. Vannak úgynevezett tükörpályázatok is, amiket azon területekre írnak ki, ahová nem jut EFOP-os forrás, így Budapest és Pest megyére – tette hozzá.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kiemelt projektek esetében a legfőbb kérdés, hogy ki a fejlesztés célcsoportja. A magyar állam úgy döntött, hogy erősebb szerepvállalásra van szükség az egészségügyben és a köznevelésben, így a pályázatok elkészítésében is sikerült csökkenteni a bürokráciát. Ebben segítséget adott az intézmények állami kézbe kerülése – mondta Schanda Tamás.

Családbarát egyetemek

Az EFOP öt prioritáson keresztül fejti ki a hatását a társadalomban. Többek között ilyen prioritás a társadalmi innováció, a társadalmi együttműködés fejlesztése. Az egyik cél a családbarát ország építése. Ennek egyik formája, hogy csak abban az esetben nyerhetnek az egyetemek fejlesztési pénzeket, ha az adott intézményben belül megvalósítják a családbarát infrastruktúrát – mondta az államtitkár.

Az is elképzelhető, hogy valamelyik pályázatra nem érkezik jelentkezés, míg máshol a kereten felüli pályázat lesz. Ebben az esetben a kormányzat végrehajthat átcsoportosítást a forrásokon belül – mondta az államtitkár. Az EFOP túlvállalással kapcsolatban azt mondta, hogy annak értéke 110 százalék lehet, és ezen pályázatok megjelentetése a következő hetekben várható. A pályázatok meghirdetése előtt természetesen megkérdezik az érintetteket, és annak fényében döntenek – tette hozzá.