Egyre több hús fogy

Húsvéti sonkavásárlás, hentesüzlet a Vásárcsarnokban
Vágólapra másolva!
Nem várt iramban fejlődik a húságazat, elsősorban a baromfi fogyasztás ugrott nagyot. 4,5 százalékos fejlődés meghaladja az ipar és az élelmiszeripar átlagos növekedését is.
Vágólapra másolva!

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ez elsősorban a baromfi ágazat nagymértékű növekedésének köszönhető, hiszen a sertés, illetve a marha hússzektorok alig 1 százalékot fejlődött az elmúlt évben. Mindezek mellett a húskészítmények gyártása 6 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva.

A baromfi ágazat átlagfeletti növekedésének köszönhető a húságazat 4,5 sszázalékos növekedése. Forrás: MTI/Balázs Attila

Az ágazat árbevétele 2016-ban elérte a 717 milliárd forintot. Ebből a baromfi ágazaté mintegy 290 milliárd, a sertés és marhahús ágazaté mintegy 241 milliárd, míg a készítmény-gyártásé mintegy 184 milliárd forintot tett ki.

- mondta a Hússzövetség társadalmi elnöke.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Figyeljünk a húsvéti sonka vásárlásnál

Éder arra is felhívta a figyelmet, hogy a

húsvétisonkát csak olyan gyártótól, forgalmazótól vegyük meg, amelyben eddig nem csalódtunk. Kétes eredetű terméket, olyat, amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, senki ne vásároljon

- tette hozzá. Sokféle füstölt hús kerülhet az ünnepi asztalra, a kilónként 800-900 forintos gyorsérlelt, főtt sonka, és a 2000 forint feletti parasztsonka nem ugyanaz a termék - emlékeztetett Éder Tamás.

Szigorúbban ellenőrzik a hústermékeket

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az MTI-nek arról beszélt, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) most ellenőrzi azokat az élelmiszereket - így a sokát és más füstölt árukat is -, amelyek az ünnepi asztalra kerülnek. A március 20-án elrendelt ellenőrzés húsvétig tart. Az eddig végzett ellenőrzésnek még nincs összesített előzetes eredménye - jegyezte meg az államtitkár.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírásait módosították, szigorították a húsokra, a húskészítményekre vonatkozóan annak érdekében, hogy a vásárlók az eddiginél is jobb minőségű árukat vehessenek az élelmiszerboltokban.

Több terméknél is megemelték az előírt minimális hústartalmat, és szabályozták a parasztsonkára vonatkozó előírásokat is, csökkentették például a sótartalmat.

Éppen azért, mert ezeknek a termékeknek nagy hányadát már húsvétkor is fogyasztják az emberek - mondta Zsigó Róbert.