Erre gondoljon, ha az időjárás-jelentés fagyzugos helyet emleget

Egy növényen megfagyott dér a Nógrád megyei Zabarban
Vágólapra másolva!
A mai lehűlés csak a kezdet, pénteken már 10 fok sem lesz az ország északi felében, sőt a fagyzugos helyeken fagypont környékére hűlhet este a levegő. Hogy hol? Hát például az ország legalacsonyabb középhőmérsékletű falujában.
Vágólapra másolva!

Míg hét elején még sorra dőltek meg a melegrekordok, lehűlés kezdődött, és pénteken már a 10 fokot sem éri el az ország egyes részein a délutáni hőmérséklet.

Egyébként nem szokatlan ez a hőingás áprilisban.

Április 5-én például a napi melegrekord 28,6 Celsius-fok, amit 1989-ben Békéscsabán, a Nagyréten mértek az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisa szerint. Ugyanezen a napon viszont mínusz 10 fok volt 1929-ben Dobogókőn. Az áprilisi hidegrekordot, mínusz 10,9 fokot egyébként éppen április 7-én regisztrálták 2002-ben Szécsényben.

Ilyen „helyi látványosságok” akadnak ilyenkor is a Nógrád megyei Zabarban Forrás: MTI/Komka Péter

Ha azonban azt nézzük, hogy melyik település a leghidegebb áprilisban, nem ér nagy meglepetés. Zabar ugyanis Magyarország legalacsonyabb középhőmérsékletű települése. A Tarna-folyó völgyében fekszik, közel a szlovák határhoz, Salgótarjántól 20 km-re. Vagyis éppen egy olyan „fagyzugos völgyben”, amit az időjárás-jelentésekben szoktak emlegetni.

Zabarban pénteken nulla fok körül lesz a legalacsonyabb hőmérséklet.

Áprilisban öt napon tartja ez a falu a napi hidegrekordot mínusz 8–10 Celsius-fokkal. Egyébként is jellemző, hogy itt már szeptembertől repkednek a mínuszok, és még májusban sem ritkák. Szeptemberben 4, októberben 6, áprilisban is 6 és májusban 5 napon itt mérték a leghidegebbet az országban.

Egyébként a héten a mai és a pénteki napot kell átvészelni, ugyanis az erős szél tovább rontja a hőérzetet, de jövő héten már kellemes kora tavaszi idő ígérkezik a Köpönyeg.hu előrejelzése szerint.