Geréb Ágnes szülésznőt, az otthon szülés hazai képviselőjét két gyermek halála miatt vonták felelősségre, az orvost öt évvel ezelőtt jogerősen két év fogházbüntetésre ítélték. Ezt az ügyet tárgyalja ismét a Fővárosi Törvényszék. Az ügyészség azt szeretné, ha maradna a jogerős ítélet. Geréb Ágnes azonban azt állítja, hogy a kiérkező mentőorvos is okozhatta az egyik gyerek sérülését.

Geréb Ágnes még 2012-ben két év letöltendő fogházbüntetést kapott, és 10 évre eltiltották orvosi hívatásától, a vád szerint miatta halt meg két csecsemő – számolt be a TV2 Tények című hírműsora. A bábának nem kellett börtönbe mennie, mert a köztársasági elnöktől kegyelmet kért, aki felfüggesztette büntetését a jogerős végzésig.

Hiába volt már megfellebbezhetetlen döntés az ügyben, Geréb ügyvédje becsatolt egy újabb szakértői véleményt, ami miatt perújrafelvételt rendeltek el. Az ügyész azt kérte, ezt utasítsa el a bíróság, mivel Geréb több szakmai szabályt is megszegett a szülés levezetésénél.

A rosszul alkalmazott műfogás eredményeképpen a magzat nyaki sérülést szenvedett, és a nyakat ért mechanikai behatás okozta sérülés ugyancsak okozati összefüggésben áll az alapügyben hozott ítélet szerint a bekövetkezett halállal"

– hangzott el az ügyésztől.

Geréb Ágnes pszichológus, szülész-nőgyógyász és független bábaFotó: Polyak Attila - Origo

De nem csak ez a mulasztás vezetett a csecsemő halálához. A kislánynak csak a feje született meg, a válla ugyanis elakadt az édesanyja medencéjében. Az ügyészség szerint Geréb Ágnes vénásan adott oxitocint az anyának, amivel végzetes hibát követett el.

Geréb a védője szerint csak abban hibázott, hogy későn vette észre a vállelakadást:

Négy óra 32 perckor megszületett a magzat feje, azonban a vállainak a megszületése nem következett be. Ekkor védencem utasítására fél ampulla oxitocin került intravénása beadásra." 

A beadott szer összehúzta a méhet, így a szakértők szerint a köldökzsinóron keresztül megfulladt a kislány. Geréb azzal védekezett, hogy amikor észrevette a hibát, a természetgyógyászatban használt illóolajjal kente az édesanya hasát, hogy csökkentse a szer hatását.

Azt is mondta, hogy a kiérkező mentőorvos is okozhatta a kislány életveszélyes sérüléseit. Egy másik ügy miatt is felelnie kell, egy ikerterhességnél is hibázhatott, ahol egy kisfiú súlyos oxigénhiánnyal született, és később a kórházban meghalt.