A sarkvidéken őrzik a legfontosabb dokumentumokat

Vágólapra másolva!
Természeti katasztrófáknak is ellenálló sarkvidéki bunkerben őrzik a történelmi dokumentumokat, hogy ne vesszenek el a világ legfontosabb írott kincsei.
Vágólapra másolva!

A norvég világarchívum hasonló céllal jött létre, mint a Föld növényi vetőmagjait őrző bunker – írta a The Verge.

Brazília, Mexikó és Norvégia már élt a lehetőséggel, történelmi dokumentumaik már biztonságos helyen vannak, 300 méterrel a felszín alatt.

Az adatokat egy Piql nevű cég digitalizálja, QR-kód segítségével nagy felbontású dokumentumokat is képesek tárolni. A filmeket még a nukleáris támadásnak is ellenálló dobozokban őrzik a sarkvidéken, egy elhagyatott bányában.

A technológia kitalálója, Rune Bjerkestrand állítja, a filmeket akár még 1000 év múlva is le tudják játszani, köszönhetően a bányában uralkodó viszonyoknak. "A talaj −5, vagy akár −10 Celsius-fokos is lehet, ilyen hőmérséklet mellett pedig elég száraz a levegő.

Szándékosan nem az internetre töltötték fel az adatokat, hiszen az Rune Bjerkestrand szerint nem elég biztonságos, bárki feltörheti. Egyébként akik elküldték, bármikor lekérhetik, ellenőrizhetik a filmeket. Hozzáférésükkel akár 20-30 perc alatt lehívhatják, amit korábban beküldtek.

A sarkvidéki tárolás több szempontból is biztonságos, például azért, mert az első világháborút követő nemzetközi egyezmény szerint ez a terület nem használható katonai célokra. Éppen ezért a világ minden tájáról érkeznek megkeresések, ezért aki szeretné a sarkvidéken őrizni a számára legfontosabb dokumentumokat, biztosan várólistára kerül.