Kovács Zoltán: Soros hazugságai a német kormányt is megtévesztik

2017.04.05. 18:10

A magyar kormány sajnálattal látja, hogy Soros György hazugságai a német kormányt is meg tudják téveszteni. Ezt Kovács Zoltán kormányszóvivő mondta, miután Ulrike Demmer német helyettes kormányszóvivő aggodalmát fejezte ki a felsőoktatási törvény módosítása miatt.

Ulrike Demmer német helyettes szóvivő ma azt nyilatkozta, hogy nagy aggodalommal tekint a magyar felsőoktatási törvény gyorsított eljárásban elfogadott módosítására.

Kovács Zoltán sajnálatosnak nevezte, hogy egy olyan felelősségteljes és komoly kormány, mint a német, ilyen kijelentéseket tesz.

Azt mondta,Soros György hazugságai megtévesztik a német kormányt is.

A kormányszóvivő megerősítette, hogy a jogszabály-módosításnak az volt a célja, hogy

  • felszámolja azokat a szabálytalanságokat, amelyeket az Oktatási Hivatal vizsgálata feltárt,
  • egyúttal megszüntesse azt a kivételezést, amely indokolatlan előnyöket adott egy magyarországi felsőoktatási intézménynek,

ezzel hátrányos helyzetbe hozva az összes többit.

Kovács Zoltán Magyarország kormány nemzetközi szóvivőjeFotó: Adrián Zoltán - Origo

Az új szabályozás nem tartalmaz teljesíthetetlen feltételeket.

Kovács Zoltán elmondta azt is, nyitottak arra, hogy tárgyaljanak az amerikai féllel arról, hogy miként lehet megfelelni a kritériumoknak.

A kormányszóvivő szóvá tette azt is, hogy a német fél a magyar kormány vagy a nagykövetség megkérdezése nélkül fogalmazta meg véleményét, miközben készséggel állnának rendelkezésére a felvetések megválaszolásában.

Kovács Zoltán szerint a kijelentés különösen érdekes egy olyan kormány helyettes szóvivője szájából, amelynek országában a tartományi oktatási szabályokat megvizsgálva alapvető kérdések vetődnének fel azzal kapcsolatban, hogy ott működhetne-e egyáltalán Soros György-féle egyetem.