Az Iszlám Állam több tucat civilt ölt meg, akik el akartak menekülni Moszulból

2017.04.08. 10:47

Az Iszlám Állam fegyveresei több tucat civilt öltek meg, akik próbáltak elmenekülni Moszulból az elmúlt napokban – írta a Reuters. Néhány holttestet a villanypóznákra akasztottak fel a tanúk szerint.

Az Iszlám Állam fegyveresei és az iraki hadsereg között dúl a harc – egy hónapja az iraki katonák visszafoglalták a moszuli múzeumot az Iszlám Államtól, de az összecsapások folyamatosak a városban. A csapatok visszavonultak az óvárosba, ahol további utcai harcok várhatóak a szűk sikátorokban. Hétfőn és kedden több mint 140-en haltak meg. 

Menekülttábor Moszul közelébenForrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Yunus Keles

Egy férfi a Reutersnek nyilatkozott telefonon, és azt mondta: egy megcsonkított férfi holttestet látott egy villanypóznára akasztva, három másik férfi pedig menekülni próbált, de elfogták őket. „Sokkoló volt az Iszlám Állam fegyvereseinek megjelenése" – mondta a férfi.

Az óvárosban több mint 40 civilt öltek meg a dzsihádisták, mert el akartak menekülni – mondta egy másik férfi. Egy másik kerületben pedig egy hattagú családot – köztük egy idős asszonyt – öltek meg. 

Egy másik kerületben élő nő azt nyilatkozta, hogy a gyerekeivel és a férjével futott egy körülbelül 30 fős csoportban. Elfogták őket, de sikerült elmenekülniük. 

Elvitték a csomagjainkat, gondolkodás nélkül, nem nézték, hogy mi van bennük. A házak között végül a vaksötétben menekültünk”  – mondta a nő. Azt is mondta, hogy attól fél, hogy akik ott maradtak, azokra szörnyű sors vár. 

A nő egyébként most egy olyan területen van a családjával, amely az iraki biztonsági erők ellenőrzése alatt áll.