Megérkezett a Fővárosi Ítélőtáblára a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség fellebbezése a kémügyként ismert, a Gyurcsány-kormány alatti volt titkosszolgálati vezetők és társaik ellen folyó eljárásban. A főügyészség letöltendő szabadságvesztést kért az NBH volt vezetőjére, Galambos Lajosra és felfüggesztett szabadságvesztést Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszterre és Laborc Sándorra – írta a  Magyar Idők

A lap a Fővárosi Ítélőtábla tájékoztatására hivatkozva azt is írta, az ügyet három hivatásos katonai bíró fogja tárgyalni az ítélőtábla katonai tanácsán. A lap megjegyezte: úgy tudják, vidékről, várhatóan Győrből vagy Szegedről rendel fel katonai bírót a másodfokú tárgyalásra az ítélőtábla, ugyanis az ügy korábbi szakaszában a másodfokon eljáró fővárosi katonai bírák többsége már hozott valamilyen döntést, így az év elejétől érvényben lévő törvény szerint már nem vehetnek részt az ügy másodfokú tárgyalásában.

A katonai ügyészség eredetileg Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagyot kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt felbujtóként elkövetett kémkedéssel, Laborc Sándor időközben lefokozott dandártábornokot kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, P. Lászlót, a kémbotrányban felbukkanó, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát pedig államellenes bűncselekményekkel vádolta meg 2011-ben.

A Debreceni Törvényszék 2013-ban meghozott elsőfokú ítéletében Galambos Lajos és Szilvásy György egyaránt két év tíz hónap börtönbüntetést, Laborc Sándor egy év – két év próbaidőre felfüggesztett – börtönt kapott, P. Lászlót pedig felmentették. Ezután a Fővárosi Ítélőtábla eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte az ítéletet. A megismételt elsőfokú eljárásban a Kaposvári Törvényszék tavaly felmentette valamennyi vádlottat – idézte fel a lap.

Hozzátették: a Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék alapvetően jól állapította meg a tényállást, azaz hogy a kémkedés megtörtént, csak éppen nem ismerte fel a terheltek bűnösségét ebben a súlyos bűncselekményben, ám ezt a hibát a második másodfokú eljárás korrigálhatja.

Az ügyet 2040-ig titkosították. Sajtóhírek szerint annak lényege: Galambos Lajos főigazgató hivatali ideje alatt bolgár szakembereknek álcázott orosz specialisták érkeztek az országba, hogy átvilágítsák az NBH munkatársait. Ennek célja az volt, hogy kiderítsék, ki szivárogtat ki titkokat az akkor ellenzéki Fidesznek.