Orbán Viktor: Egyetlen egyetemet sem zárunk be

2017.04.10. 15:41

Magyarországon egyetlen egyetemet sem zárunk be, Magyarországon egyetemeket szoktunk alapítani és nyitni, ebben bízhatnak a jövőben is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az azonnali kérdések órájában Bárándy Gergely MSZP-s képviselő felvetéseire. A miniszterelnök azt is mondta, dezinformációs kampány zajlik Magyarország ellen.

Bárándy Gergely (MSZP) értékelése szerint vasárnap nemcsak a felsőoktatási törvény, hanem a jogállam visszaállításáért és a kormányfő lemondásáért is tüntettek. Azt mondta, a kormány az ország ellenségének kiállt ki egy magyar származású zsidó üzletembert, egyes szervezeteket pedig megbélyegez. Azt kérdezte, meghallotta-e a miniszterelnök az emberek véleményét, visszavonja-e a vitatott törvényeket, és lemond-e. 

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésénForrás: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában kijelentette: a leghatározottabban visszautasítja bármilyen politikai vita származási alapú megközelítését, azt sem a radikális jobboldaltól, sem a baloldaltól nem fogadja el. Zéró toleranciát hirdetünk ezzel szemben,  a Magyarországon élő zsidó közösség a kormány védelme alatt áll, és áll a jövőben is – fejtette ki, Dezinformációs kampány zajlik Magyarország ellen, a kormány semmilyen egyetemet, így Soros György Közép-európai Egyetemét sem zárja be. A kormánynak az a célja, hogy minden egyetemre azonos szabályok vonatkozzanak, és ne legyenek privilégiumok – magyarázta. 

"Nem becsülném le soha a magyar ifjúságot, és sosem merném azt mondani, amit önök mondtak, amikor kormányon voltak még 1990-et megelőzően, hogy aki önök ellen szólal föl, az meg van tévesztve" – fogalmazott a szocialistáknak címezve. Nagyon sok ember aggódik a tanszabadság, a szabadság okán – folytatta, jelezve: "Mi csak annyit tudunk tenni, hogy megnyugtatjuk őket, az a helyzet, hogy Magyarországon egyetlen egyetemet sem zárunk be, Magyarországon egyetemeket szoktunk alapítani és nyitni, ebben bízhatnak a jövőben is."