Diplomáciai egyeztetések jönnek a külföldi egyetemekről

CEU, Central European University, Közép Európai Egyetem, épület külsők. Nádor utca 15. Budapest 2017.04.04.
Vágólapra másolva!
Altusz Kristófot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárát kérte fel Orbán Viktor a nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos tárgyalások lefolytatására. Palkovics László oktatási államtitkár Brüsszelben azt mondta: nem célja a kormánynak a Közép-európai Egyetem bezárása, ennek nem is lenne indoka, a felsőoktatási törvény sokak által vitatott módosításával mindössze megoldást szeretnének találni bizonyos ügyekre. Hasonlóan nyilatkozott tegnap Orbán Viktor is, azt mondta: a kormány semmilyen egyetemet, így Soros György Közép-európai Egyetemét sem zárja be.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos tárgyalások lefolytatására Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottnak Altusz Kristófot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárát kérte fel – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A nemzetközi egyetemek ügyében a törvényalkotási időszak lezárult,

soron következik a diplomáciai egyeztetések időszaka.

A kormány meggyőződése szerint a felsőoktatási törvényben szereplő feltételek minden jó szándékú egyetem számára teljesíthetőek – közölte a sajtófőnök.

Orbán: Ne legyenek privilégiumok

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy "dezinformációs kampány zajlik Magyarország ellen", a kormány "semmilyen egyetemet, így Soros György Közép-európai Egyetemét sem zárja be". A kormánynak az a célja, hogy

minden egyetemre azonos szabályok vonatkozzanak,

és ne legyenek privilégiumok.

Orbán Viktor: Semmilyen egyetemet nem zárunk be Forrás: MTI/Kovács Tamás

Palkovics Navracsiccsal is tárgyalt

Ugyanezt írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkársága: "a magyar kormány semmilyen egyetemet nem zár be, a Soros-egyetemet sem. A magyar kormány annyit szeretne, hogy azonos jogszabályok alapján működjön minden egyetem."

Azt is írták, hogy az egyetem ügyében "van egy megtévesztő, hazug Soros-kampány". A minisztérium szerint ennek a kampánynak az első hazugsága, hogy ha a felsőoktatási törvény módosítását kihirdetik, akkor bezár a Soros-egyetem. Ez nem igaz,

a magyar jogszabályok alapján továbbra is működni fog, évfolyamokat indíthat és diplomát adhat ki

– erről tájékoztatta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár Brüsszelben Navracsics Tibort, az Európai Bizottság oktatásért felelős biztosát, és szintén erről tárgyal délután Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság alelnökével is. "Bízunk benne, hogy Brüsszel nem fog asszisztálni a Soros-szervezetek hazug kampányához, és képes lesz a tárgyszerű, elfogulatlan, politikai érdekektől mentes véleményalkotásra" – tette hozzá.

Palkovics László: Hazug kampány zajlik Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Gulyás: Mindenki tüntethet

Kósa Lajos azt mondta: senki nem akar egyetemet bezárni – így a CEU-t sem –, a tanszabadságot, az oktatói, kutatói szabadságot, az egyetemi autonómiát nem korlátozzák. Az elmúlt napok tüntetéseinek azt a részét viszont, amely "egyszerű utcai agresszióba ment át", a Fidesz elítéli – közölte.

Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese ehhez azt tette hozzá – utalva a demonstrációkra –, hogy üdvözlendő, hogy ma – a 2002–2010 közötti évekkel – mindenki tüntethet. A felsőoktatási törvény módosításának hatálybalépése után

a kormány nyitott a tárgyalásokra az érintett felekkel,

ha a megállapodások létrejönnek, "az egész hisztéria feleslegessé válhat".

Gulyás Gergely: Most szabadon lehet tüntetni Fotó: Szabó Gábor - Origo

Palkovics: Közeledtek az álláspontok

"A sajtóban megjelenő, indulatok gerjesztésére alkalmas hírek nem tükrözik a valóságot, a kormány ugyanis nem kíván semmilyen egyetemet bezárni, sem magyart, sem külföldit, a cél pusztán a helyzet tisztázása" – mondta nemzetközi sajtótájékoztatóján Palkovics, hozzátéve, hogy "ez az ügy nem igazán ügy".

A kormány tájékoztatja a partnereit, kész tárgyalni,

és teljességgel nyitott rá, hogy megoldást találjanak a helyzetre, ezért nincs ok aggodalomra – fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva Palkovics azt mondta, hogy a törvénymódosítás elleni demonstrációk résztvevőit félrevezették, mivel nem igazak azok az információk, amelyek szerint a kormány korlátozni akarná az egyetemek autonómiáját, vagy intézményeket tervezne bezárni.

Palkovics kedden brüsszelben tárgyalt Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével. A találkozó után az államtitkár azt mondta, hogy

Az államtitkár szerint az Európai Bizottság alelnöke megértette a magyar kormány érvelését.