Az amerikai külügyminisztérium azt szorgalmazza, hogy a magyar kormány függessze fel a módosított felsőoktatási törvény alkalmazását – mondta Mark Toner, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője a sajtótájékoztatóján. Palkovics László oktatási államtitkár este Brüsszelben azt mondta: közeledtek az álláspontok az Európai Bizottsággal a módosításról. Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy a kormány egy egyetemet sem akar bezárni.

Az amerikai kormányzatot "nagyon aggasztja" a törvény Mark Toner szerint. A szóvivő elmondta, hogy a külügyminisztérium álláspontja szerint a jogszabály veszélyezteti, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) folytathassa tevékenységét. "Azt szorgalmazzuk, hogy a magyar kormány függessze fel a törvény alkalmazását. Felülvizsgálatot akarunk, és vitát, hogy minden aggodalmat rendezni lehessen az egyetemmel magával és a többi érintett intézménnyel folytatott párbeszéden keresztül" – fogalmazott Toner.

Mark TonerForrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Samuel Corum

A szóvivő a CEU-t vezető oktatási intézménynek nevezi, amely fontos csatornát jelent a magyar–amerikai intellektuális és kulturális párbeszédben. "Őszintén szólva a szabad gondolkodás és kutatás középpontjában áll. Ez a törvény álláspontunk szerint más, Magyarországon diplomaprogrammal rendelkező amerikai egyetemek működését is hasonlóképpen veszélyeztetheti, így az ügy túlmutat a CEU-n" – mondta az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő arról is beszélt, hogy tud a budapesti, az egyetem melletti tüntetésekről, valamint arról, hogy kutatók és akadémikusok is az egyetem védelmére keltek. Azt mondta: "Arra szólítjuk fel Magyarország kormányát, hogy függessze fel a törvény alkalmazását. Azt szeretnénk, ha újragondolnák, és vitát nyitnának róla, hogy az egyetemmel való párbeszéd során minden aggodalmat tisztázzanak." 

"Nem szűnik meg semmilyen egyetem"

Palkovics László közben Brüsszelben Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével tárgyalt. Azt mondta: tárgyalásai során kiemelte, a sajtóhírekkel ellentétben a vitatott törvénymódosítás semmilyen módon nem érinti a Magyarországon működő egyetemek autonómiáját, működését. Hangsúlyozta, a kormánynak nem áll szándékában semmilyen egyetemet megszüntetni.

Palkovics arra is felhívta Timmermans figyelmét, hogy sem a Közép-európai Egyetem, sem a Central European University működése nem kerül veszélybe, még akkor sem, ha utóbbinak nem sikerül teljesítenie az új törvényben foglalt feltételeket, mert más formában ugyan, de ebben az esetben is folytatni tudnák a tevékenységüket, és még az üzleti modelljük sem feltétlenül sérülne.

Palkovics László szernt közeledtek az álláspontokMarton Szilvia - Origo

Palkovics: Megoldást fogunk találni

Hozzátette, "nagyon nagy esélyt" lát rá, hogy a Central European University a jelenlegihez hasonló formában működjön a jövőben is Budapesten. "A kormány részéről megvan az a szándék és nyitottság, hogy bármilyen megoldásról tárgyaljon. Én azt gondolom, hogy megoldást fogunk találni" – mondta.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára Frans Timmermans mellett Navracsics Tibor oktatásért felelős uniós biztossal is tárgyalt kedden Brüsszelben. A biztosok kollégiuma szerdai ülésén napirendre vesz "aktuális magyarországi témákat", köztük a CEU-t is érintő jogszabályt, hogy megvizsgálja, összhangban áll-e az uniós joggal.

Orbán Viktor: Ne legyenek privilégiumok

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy "dezinformációs kampány zajlik Magyarország ellen", a kormány "semmilyen egyetemet, így Soros György Közép-európai Egyetemét sem zárja be". A kormánynak az a célja, hogy minden egyetemre azonos szabályok vonatkozzanak,  és ne legyenek privilégiumok.