A törpeszúnyogok terjeszthetik a kéknyelv betegséget

Vágólapra másolva!
Vége a szúnyogmentes időszaknak - ismét vannak törpeszúnyogok Magyarországon, veszélyben vannak a szarvasmarhák, juhok, kecskék és a szarvasok.
Vágólapra másolva!

Rovartani vizsgálatok szerint vége az úgynevezett vektormentes időszaknak Magyarországon. Ez az évnek az a szakasza, amikor annyira kevés a törpeszúnyogok száma, hogy már nem jelent veszélyt a kérődző állatokra. Azaz

ismét veszélyben vannak a szarvasmarhák, juhok, kecskék, szarvasok

- közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Állami költségen oltanak

Továbbra is érvényes a kéknyelv betegség elleni oltásra vonatkozó előírás, melynek egy kötelező és egy önkéntes része is van.

Azokban a gazdaságokban ahol tartani kell attól, hogy újra felüti a fejét a járvány, ott állami költségen kötelezően vakcinázni fogják azokat az állatokat, amelyek érzékenyek erre a betegségre.

Mindezek mellett a gazdák önkéntes alapon megelőzés céljából beoltathatják az állataikat.

Változnak az állatszállításra vonatkozó szabályok

Mivel a törpeszúnyogok ismét megjelentek, az állatszállításra vonatkozó szabályok is részben módosultak. A továbbtartásra Magyarországról az unió kéknyelv betegségmentes területeire, illetve megfigyelési körzeteibe csak olyan kérődző szállítható, amely a kéknyelv betegség elleni védőoltásban részesült, vagy a laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy már átesett a betegséget, esetleg a szállítás előtt jóváhagyott helyen élt.

Ellenben az azonnali vágásra történő szállítás, illetve azonos besorolású körzeten belüli szállítás esetén a feltételek változatlanok.

Azaz a harmadik országba irányuló szállításoknál továbbra is a fogadó ország követelményeinek megfelelően történhet a szállítás.


Az eddigi tapasztalatok alapján a törpeszúnyog-mentes időszak csupán az év végén, télen várható. A Nébih továbbra is kéri a szarvasmarhát, juhot vagy kecskét tartó gazdákat, hogy a kéknyelv betegség tüneteire fokozottan figyeljenek, és gyanú esetén haladéktalanul értesítsék állatorvosukat.

A szarvasok is veszélyben vannak

A kéknyelv betegség törpeszúnyogok által terjesztett fertőző, de állatról állatra közvetlenül nem terjedő vírusos állatbetegség, amely a házi és vadon élő kérődző állatokat - szarvasmarha, juh, kecske, szarvasfélék - támadja meg. A betegség súlyossága eltérő a különböző fajok körében.