Külföldi egyetemek: a többség a kormánnyal van

2017.04.13. 15:21

A Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy a magyarok döntő többsége támogatja a felsőoktatási törvény elfogadott módosítását. A megkérdezettek közel háromnegyedének a véleménye az, hogy nincs szükség népszavazásra a témában.

A magyarok több mint kétharmada egyetért a kormány felsőoktatási törvény módosítására tett javaslatával - derült ki a Századvég Alapítvány friss felméréséből. A kutatóintézet által publikált eredmény szerint a megkérdezettek 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy támogatja a kormány átalakítási javaslatát.

A Századvég kérdése pontosan úgy szólt, hogy Ön inkább egyetért vagy nem ért egyet azzal, hogy Magyarországon csak olyan külföldi egyetem adhasson ki diplomát, amely betartja a magyar jogszabályokat és külföldön is folytat valós oktatási tevékenységet?

Az erre adott válaszok 22 százaléka volt nemleges, 70 százaléka pedig igenlő. A válaszadók 8 százaléka nem tudott egyértelműen állást foglalni.

A kutatóintézet megállapítása szerint a felsőoktatási törvény módosításának témája kifejezetten ismert a lakosság körében: a megkérdezettek 86 százaléka hallott az e körül zajló politikai vitákról és tiltakozásokról. A kutatás egy másik kérdéséből az is kiderül, hogy

a lakosság döntő többsége (72 százaléka) szükségtelennek tartja népszavazás kezdeményezését a Soros-egyetem és a külföldi egyetemek működését érintő átalakítással kapcsolatban.

A kutatásban részt vevők 24 százaléka viszont fontosnak érzi, hogy referendumot írjanak ki.

A felmérés módszertanáról azt kell tudni, hogy a Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2017. április 7–11. között. Összesen 1000, véletlenszerűen kiválasztott, felnőttet kérdeztek meg CATI-módszerrel. Az elemzés adatai legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.