Közmunkára ítélték Gulyás Mártonékat a Sándor-palota megdobálásáért

Gulyás Márton ítélet Sándor palota dobálása
Budapest, 2017. április 13. Leveszik a bilincset Gulyás Márton (k) kezéről perének tárgyalásán a Budai Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében 2017. április 13-án. A bíróság gyorsított eljárásban közérdekű munka büntetéssel sújtotta a férfit és társát, aki április 10-én a Sándor-palota előtti tüntetésen az épületre festékes flakonokat dobott. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Közmunkára ítélte Gulyás Mártont és Varga Gergőt ma este a bíróság, mert hétfőn festékesflakonokkal dobálták meg a köztársasági elnöki rezidenciát. A két aktivistának 300 és 200 óra fizikai munkát kell ledolgoznia. Az ügyészség, Gulyás és Varga is fellebez. 
Vágólapra másolva!

Bűnösnek mondta ki Gulyás Márton és Varga Gergő aktivistákat a Budai Központi Kerületi Bíróság. A bíró megalapozottnak találta az ügyészség vádját, és mindkettőjüket társtettesként elkövetett garázdaságban és rongálásban marasztalta el.

Leveszik a bilincset Gulyás Márton (k) kezéről perének tárgyalásán a Budai Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Gulyást ezért 300 óra közmunkára ítélték, amelyet fizikai munkakörben kell elvégeznie. Ha ezt valamilyen okból nem teljesíti, akkor fogházban eltöltött szabadságvesztésre változik az ítélet.

Varga esetében hasonló büntetést állapított meg a bíróság, az időtartamot itt viszont 200 órára módosította. Mindkettőjük esetében az előzetesben eltöltött időt 12 órának számították be, vagyis 288 óra maradt fent a közmunkából.

Gulyás Márton esetében a bíróság megjegyezte, hogy

halmozati büntetést szabtak ki nála, mert jelenleg másik két büntetőeljárás is folyamatban van vele szemben,

illetve a mostani tettét próbárabocsájtás ideje alatt követte el.

Az ügyészség eredetileg felfüggesztett börtönbüntetést kért a vádlottakra. Az ítélet kihírdetése után jelezték, hogy súlyossbításért fellebbeznek. Gulyás és Varga is bejelentették, hogy nem fogadják el a bíróság döntését és felmentésüket kérik másodfokon.

Gulyás Márton és Varga Gergő hétfőn dobálta meg pár festékesflakonnal a köztársasági elnök rezidenciáját, amely nyomán 23500 forintos kár keletkezett. Egy harmadik, eddig ismeretlen ember is részt vett a cselekményben, őt egyelőre nem tudták azonosítani a hatóságok. A két aktivistát még aznap előállították, ügyüket gyorsított eljárásban vizsgálták, és 72 órás előzetesbe helyezték őket. Ez viszont most az első fokú ítélettel megszűnt, mindketten szabadon távozhatnak.