Megint beszélnek egymással az oroszok és az amerikaiak Szíriában

Vágólapra másolva!
Oroszország az után függesztette fel a memorandum hatályát, hogy az Egyesült Államok a szíriai gáztámadás után megtámadott egy szíriai katonai támaszpontot. A szírek és az oroszok tagadják a vádakat.
Vágólapra másolva!

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken Moszkvában a TASZSZ hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy

2015-ben forró drót alakítottak ki a két ország között

Az oroszok és az amerikaiak 2015 októberében, a szíriai orosz katonai beavatkozás kezdetét követően írták alá a memorandumot, amely sok szabályt és korlátozást tartalmaz a két légierő közötti incidensek elkerülése érdekében.

Gyakorlatilag "forró drótot" alakítottak ki a két ország között és kidolgozták az együttműködés rendszerét is, beleértve a kölcsönös segítségnyújtást válsághelyzetek esetén.

A közös cél a terrorizmus felszámolása

Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor a Kremlben fogadta az amerikai külügyminiszter, megerősítette hajlandóságát a memorandum helyreállítására, abban az esetben,

terrorszervezetek felszámolása.

Az oroszok nem bíznak a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetben

Az oroszok nem bíznak a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet, azaz az OPCW munkájában. Az orosz vezető diplomata szerint a szervezet "nyilvánvaló tényeket hagy figyelmen kívül", és adatgyűjtését az előre eldöntött következtetéseihez igazítja.

Oroszországot nem elégíti ki, hogy az OPCW nem helyben tájékozódik és az internet segítségével begyűjtött információk alapján "politikailag motivált, előítéletes, de minimum, pontosításra szoruló" következtetéseket von le.