Soros György Európa destabilizálására, az Európai Unió szétbomlasztására törekszik, miközben az Egyesült Államok elnökét és Orbán Viktor miniszterelnököt is meg akarja buktatni. Ez a fő megállapítása Schmidt Mária történész azon írásának, amely a Látószög blogon jelent meg vasárnap.

Mint a Terror Háza igazgatója az esszéjében írta, Soros és hálózata mindenhol hasonló recept szerint működik. „Szemelj ki egy megszerzésre érdemes üzleti célt. Küldd oda a civiljeidet; destabilizáld a területet; szervezz hozzá megfelelő médiahátszelet;

kreálj káoszt; és ha megvan, te legyél az, aki megszervezi a segítséget

az újjáépítéshez, és közben kimazsolázza a legjövedelmezőbb üzleteket!” – fejti ki.

Schmidt Mária szerint „mindenki előtt világos, hogy Soros »civiljei«, vagyis hálózata állt a színes forradalmak mögött Ukrajnában, Grúziában, de Janukovics (Ukrajna volt elnöke, megbuktatásával kezdődött az ukrán–orosz katonai konfliktus, a szerk.) megbuktatásában is benne volt a keze, ahogy az arab tavaszban is”.

Schmidt Máriát is támogatta Soros György, és a Kelet-európai Egyetem Magyarországra költözésekor a történész is az amerikai egyetemi szabadságot várta, de hamar kiderült számára, hogy Soros hálózata a marxizmus nyugati képviselőjeFotó: Adrián Zoltán - Origo

„Orbánt is meg akarta és akarja buktatni, meg persze Trumpot is” – hangsúlyozta a történész. Aláhúzta, ez a módszere is mindenhol azonos. „Befolyást vásárol az értelmiségi világban, a tudományos, az egyetemi és a pénzügyi megmondóemberek között, a médiában. Politikai pártokat, civil szervezeteket épít ki, vesz át. Hálózatot szervez belőlük, és fedőszervekként használja őket. Káoszt és nyugtalanságot szít. Minden eszközzel meggyengíti a regnáló hatalmat. (...) Nagy demonstrációkat szerveztet, vagy ha mások kezdik szervezni, pillanatok alatt rászívják magukat, és átveszik az irányítást az ő emberei” – fogalmaz Schmidt Mária. Hozzáteszi: 

fontos, hogy az a képzet keletkezzen: a regnáló hatalom mindjárt megadja magát, vagy már meg is dőlt,

nem ura a helyzetnek.

Mint kifejti, Soros György már huszonöt éve építi aktivistahálózatát és médiáját, amik segítségével ezekből a demonstrációkból kiindulva, ezekre hivatkozva megpróbálja a rendszert destabilizálni. Schmidt Mária szerint nálunk ez az érvelés csak a fiatalokra hat, az idősebbek túl jól ismerik a „haladókat” és azokat, akik a történelmi szükségszerűségről papolnak. Amikor a „gazdasági válságot, a pénzügyi összeomlást, a rend felszámolását sikeresen előidézték, Soros a rendcsináló szerepében lép fel, és segélyt, kötszert és gyógyszert ad, megosztja az észt,

befektet(!), kivásárol és stabilizál, és ami a lényeg: új politikai garnitúrát hoz helyzetbe,

olyat, amelyik a »nyitott társadalom« magasztos célját követi, vagyis Soros kottájából játszik”.

Az írásban Schmidt Mária felidézi, hogy Soros György alapítványa 1984-ben kezdett Magyarországon működni, és mások mellett őt is támogatta. 

Soros nálunk próbálta ki, hogyan, milyen hálózatot kell létrehoznia ahhoz, hogy érdekeit minél hatékonyabban képviselhesse”.

Ezután azonban „egyértelművé vált számára, hogy a nemzeti elkötelezettségűek, az olyanok, mint Antall József vagy Boross Péter, vagyis az MDF és a szocialisták nemzeti szárnya, majd a Demokratikus Charta ügyében tanúsított ellenszegülése óta a Fidesz is, holmi ósdi, nemzeti érdekekre hivatkozva hátráltatják üzleti tevékenységét”.

Schmidt Mária kitér arra is, hogy amikor a Közép-európai Egyetem Budapestre költözött, sokan – köztük ő is – ezt a „nyugatosodás, az amerikai egyetemi szabadság és színvonal Budapestre érkezéseként” üdvözölték. „Nagyon hamar kiderült azonban, hogy (...)

mindösszesen annyi történt, hogy a marxisták újabb, most már nyugati képviselői is megérkeztek hozzánk. 

Soros hálózata a mai baloldali ügyek mellé állt, ezért már „Soros és a baloldal egy és ugyanaz”, foglyul ejtette a baloldalt, mely mára gátlástalanul kiszolgálja a globális nagyvállalatok és globális pénzügyi szereplők érdekeit – írta a Terror Házának vezetője. Hozzáteszi: a Fidesz 2010-es győzelme, a magyarországi ellenszél azért is bírt és bír különös jelentőséggel, mert „Soros emberbaráti operációja innen indult, és a CEU révén itt van utánpótlásképző bázisa is”.