Az interneten kérhetnek segítséget a kapcsolati erőszak áldozatai

Ökumenikus Segélyszervezet sajttáj
Vágólapra másolva!
Egyre többen keresnek rá az interneten a családon belüli erőszakkal kapcsolatos témákra, ám általában nem kapnak megbízható, szakértői tanácsokat problémájuk megoldásához. Ezért indította el az Ökumenikus Segélyszervezet a Meddigmehet.hu honlapot, ahol pszichológus, jogász és szociális munkás segít az érintetteknek.
Vágólapra másolva!

Online tanácsadó szolgáltatás elindításával folytatódik az Ökumenikus Segélyszervezet és a Vodafone együttműködése a kapcsolati erőszak elleni küzdelemben – jelentették be a partnerek keddi sajtótájékoztatójukon. A www.meddigmehet.hu címen elérhető weboldalon a segélyszervezet csapata – pszichológus, jogász és szociális munkás – válaszolja meg az anonim üzeneteket.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az eseményen bemutatott kutatás szerint

évente legalább tízezer említés keletkezik a magyar nyelvű interneten a családon belüli, illetve a párkapcsolati erőszak témájában.

Ez azt jelenti, hogy óránként legalább egy komment vagy poszt foglalkozik a témával.

Hiányzott a megbízható tanács

Bujdosó Bianka, az ACG Reklámügynökség digital campaign directora bemutatta, hogy ezeknek az említéseknek csak elenyésző része a konkrét segítségkérés.

A legtöbben arra keresnek választ, hogy mennyire számít erőszaknak az, ami velük történik.

A vizsgálat arra is rávilágított, hogy eddig nem volt olyan magyar nyelvű honlap, amely összefogná ezeket a kérdéseket, illetve kéréseket, és megbízható, szakértői választ adna az érdeklődőknek.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A párkapcsolati és családon belüli erőszakkal kapcsolatos említések nagy része

  • kevésbé specializált fórumokon (17 százalék),
  • a Facebookon (48 százalék)
  • vagy blogokon (7 százalék) jelenik meg.

Emellett nagyon sokan a Gyakorikerdesek.hu-n várnak választ.

A Google adatai szerint Magyarországon 2016-ban 27 százalékkal többen kerestek rá a családon belüli erőszakra, mint az előző évben. A fizikai bántalmazással kapcsolatos keresések aránya 18 százalékkal nőtt ebben az időszakban, míg a kizárólag lelki bántalmazás esetében 68 százalékos volt a növekedés. Ebből látható, hogy

egyre többek szeretnének választ kapni arra, mennyire normális az a helyzet, amelyben élnek.

A fizikai bántalmazás mellett a lelki bántalmazás jeleit is egyre többen kezdik felismerni, de az eddig elérhető felületeken nem kapnak releváns válaszokat, sőt

az is előfordul, hogy bántó reakciókat kapnak.

Ezért jött létre a Meddigmehet.hu.

Név nélkül lehet segítséget kérni

Senkár Éva pszichológus, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa kiemelte, hogy a kapcsolati erőszakról gyakran csak akkor hallunk, amikor már megtörtént egy-egy tragédia.

illetve megbízható, biztonságos forrásból kapnának tanácsot. A most induló szolgáltatásról elmondta, hogy a segélyszervezet tapasztalt, az ellátórendszert jól ismerő szakemberek fogják megválaszolni a kérdéseket. Az online tanácsadást bárki névtelenül használhatja, elég becenévvel regisztrálni.

Tízéves szakmai munka

„A Meddigmehet.hu elindításával a Vodafone és a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy segítséget, támogatást nyújtson a párkapcsolati erőszak áldozatává vált nőknek, egyben fellépjen az erőszak minden formája ellen” – közölte Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke. Hozzátette:

a családon belüli erőszak minden negyedik nőt érinti Magyarországon,

ami ellen fel kell lépni. A vállalat saját eszközeivel minden fronton hozzá akar járulni a nők biztonságának, elismertségének és társadalmi esélyegyenlőségének megteremtéséhez. Ennek a folyamatnak az egyik fontos eleme a Meddigmehet.hu oldal elindítása.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója arról beszélt, hogy a segélyszervezet több mint tíz éve segíti a kapcsolati erőszak áldozatait. Krízisközpontokat és titkos menedékházat működtet, ahol a bántalmazás elől menekülők nemcsak menedéket, hanem komplex segítséget kaphatnak. Nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre is, évente több ezer gyereknek tartanak iskolai tanórákat. Ez a szakmai háttér pedig biztos alapokat jelent a most induló, hiánypótló szolgáltatáshoz.

Hogyan működik a Meddigmehet.hu?

Az online tanácsadás célja a családon belüli erőszak által érintettek segítése abban, hogy

– egy külső segítővel közösen átgondolva jobban megértsék és átlássák a helyzetüket,
– meg tudják fogalmazni, mire van szükségük, milyen lépéseket tudnak tenni,
– felmérjék külső és belső erőforrásaikat, és mozgósítani tudják azokat,
– információt kapjanak az elérhető segítőhelyekről, a lehetőségeikről, hogy hová fordulhatnak, melyek az őket érintő legfontosabb jogszabályok, mik a jogaik, elérhető jogi eszközeik,
– olyan képzett segítővel oszthassák meg nehéz helyzetüket, azzal kapcsolatos érzéseiket, akitől támogatást kaphatnak a megoldáshoz,
– információt kaphassanak a krízisközpontokról, a titkos menedékházról, illetve családok átmeneti otthonairól.

– A hozzátartozók, rokonok, ismerősök is kérhetnek tanácsot az oldalon, ha tudnak valakiről, aki bántalmazást él át.

– A tanácsadást azok is kérhetik, akik nem célzott segítséget kérnek, de szeretnének többet megtudni a lehetséges jelekről, a bántalmazás típusairól.