Enyhítette Geréb Ágnes büntetését a Fővárosi Törvényszék perújítási eljárásban. A kétéves fogházbüntetést első fokon öt évre felfüggesztették, a foglalkozástól eltiltás idejét pedig tízről nyolc évre csökkentették. A határozat ellen az ügyész és a védelem is fellebbezett.

A szülész-nőgyógyászt 2012-ben a bíróság halált okozó, és maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésért ítélte el és jogerősen letöltendő fogházra kapott. Később Geréb Ágnes és védője két perújítást is kezdeményezett, újabb szakértői véleményekre hivatkozva.

Fotó: Polyak Attila - Origo


Geréb Ágnes ellen otthonszülési ügyek miatt emeltek vádat. Az egyik esetben ikerszülésben az egyik gyermek holtan született, egy másikban pedig a gyerek maradandó károsodást szenvedett, és fél évvel később meghalt. Az ítélőtábla ezek miatt ítélte két év letöltendő fogházra.

Az új szakvéleméyn segített Gerébnek

A Fővárosi Törvényszék az egyik esetben találta alaposnak a perújítási kérelmet. A bíróság azt vizsgálta, lehetett-e ok-okozati összefüggés a gyermek maradandó fogyatékossága és Geréb Ágnes tevékenysége között, és felmerülhet-e, hogy az agyi károsodást vírusfertőzés okozta. A bíróság egy új szakvélemény alapján végül lényegében azt mondta ki: nem követett el szakmai hibát azzal, hogy oxitocint adott be, így nem tehető felelőssé a gyerek maradandó fogyatékosságáért.

A törvényszék ugyanakkor megerősítette a korábbi ítéletet: Geréb Ágnes szakmai szabályszegése megállapítható abban, hogy otthonszülés levezetését vállalta egy ikerszülésnél. Jelezte, jogszabályi rendelkezés van arra, hogy ikerszülést kiemelt egészségügyi intézményben kell levezetni, és arra is, hogy milyen tárgyi eszközök megléte szükséges hozzá.

Korábbin is döntött a jogszabályoakkal szemben

Geréb Ágnes az utolsó szó jogán felidézte orvosi pályafutásának azokat az állomásait, amikor hatályos jogszabályokkal vagy protokollokkal szemben döntött, de - fogalmazott - mindig a szülő nők, az újszülöttek, az apák és az egész társadalom érdekének megfelelően. Arról beszélt, hogy ezeknek a döntéseknek egy része - amelyekért többször elmarasztalták - később jogszabályokban, a szakmai protokollban, vagy a gyakorlatban elfogadottakká vált. Példaként említette az apás szülések lehetővé tételét 1977-ben, amiért akkor még fél évre eltiltották a szülések kísérésétől, ma pedig már elfogadott, támogatott gyakorlat.

Újabb enyhítést és felmentést kértek

A bíróság erre utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy az ítéletben nem Geréb Ágnes orvosi tevékenységét értékelték, és nem is az otthonszülés intézményéért folytatott küzdelmét, hanem a konkrét vádbeli cselekményeket mérlegelték, szakértői vélemények figyelembevételével.
Takács Melinda ügyvéd a tárgyalás után az MTI-nek azt mondta, az egyik vádpontban az elutasított perújítás ellen és a kiszabott büntetés enyhítése érdekében, a másik vádpontban pedig felmentésért fellebbeztek. Sikerként értékelte, hogy az ítélőtábla elrendelte a perújítást és azt is, hogy Geréb Ágnesnek nem kell két évre fogházba vonulnia. Szerinte a mostani döntés azt jelentheti, hogy másodfokon - ha a bíróság elfogadja az érveiket - akár felmentő, illetve még sokkal enyhébb ítélet is születhet. Arról is beszélt, hogy a - majdani jogerős ítélettől számított - nyolcéves felfüggesztés azt is jelenti, hogy a most 64 éves Geréb Ágnes nem tudja már folytatni hivatását, ha a másodfokú bíróság nem változtatja meg az ítéletnek ezt a részét.