Rétvári: Olcsóbbak lettek a gyógyszerek

patika, gyógyszertár, .
Gyógyszerész áll egy budapesti gyógyszertár kiadóablakában
Vágólapra másolva!
A kormány elmúlt években tett intézkedéseinek köszönhetően mind a gyógyszerkasszában, mind a betegek gyógyszerkiadásaiban pozitív volt a változás - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Szakács László MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolva.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence azt írta, fontos lépéseket tettek annak érdekében, hogy a rendszeresen gyógyszert kiváltó betegek gyógyszerkiadásai csökkenjenek. A bevezetett gyógyszer-finanszírozási intézkedések következtében kialakult verseny eredményeként az egymással helyettesíthetően alkalmazható, azaz felcserélhető és ugyanolyan terápiás eredményű gyógyszerek körében számos készítmény ára jelentősen csökkent. Ennek köszönhetően míg 2010-ben összesen 134 milliárd forint volt a betegek által kifizetett térítési díj, addig 2013-ra ez az összeg 125 milliárd forintra csökkent, amelyből 16 milliárd forintot a központi költségvetés átvállalt a szociálisan rászoruló betegektől.

Sikeres a vaklicit

Az államtitkár válaszában emlékeztetett arra is, hogy a 2011-ben bevezetett úgynevezett vaklicit (gyártói árverseny az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek között) első teljes évében már 7,5 milliárd forintot takaríthattak meg a betegek, majd ez a megtakarítás 2013-ban további 2,5 milliárd forinttal, 2014-ben mintegy 2 milliárd forinttal növekedett, valamint az ezt követő években napjainkig megfigyelhető a betegterhek további csökkenése.

Felére csökkent

Rétvári Bence válaszában arról is tájékoztatta a szocialista képviselőt, hogy 2010-től kezdődően mintegy 80 gyógyszer térítési díja csökkent 50 százalékot meghaladó mértékben. Példaként említette, hogy egy sokak által használt koleszterinszint-csökkentő gyógyszer térítési díja 92 százalékkal, 1076 forintról 84 forintra, ugyanezen hatóanyagot tartalmazó, ugyanazon gyártó termékének térítési díja 90 százalékkal 863 forintról 84 forintra csökkent. Szintén jelentősen csökkent egy ugyancsak gyakran használt vérnyomáscsökkentő gyógyszer térítési díja is, 1156 forintról 322 forintra, ami 72 százalékos csökkenés. Az antidepresszáns hatású mirtazapin hatóanyagú gyógyszerek térítési díja 50-72 százalékos csökkenést mutatnak.

patika, gyógyszertár, . Gyógyszerész áll egy budapesti gyógyszertár kiadóablakában Forrás: MTI/Mohai Balázs

A gyógyszerek támogatására fordított többletforrás bruttó értéke 2010-től vizsgálva változó mértékű volt, a tavalyi évben meghaladta a 44 milliárd forintot. Az államtitkár közölte továbbá, hogy a 2010 és 2016 közötti időszakban összességében 251 tétellel nőtt a társadalombiztosítási támogatással rendelhető készítmények köre, így a betegek több gyógyszer esetében kapnak támogatást.

Rétvári Bence jelezte, a kormány 2010-től egy olyan gyógyszerellátási modellt kívánt megvalósítani, amely mind a betegek, mind a gyógyszerészek számára kedvező, és a célja a gyógyszerészi hivatás tekintélyének visszaállítása, az elhibázott patikaliberalizáció megszüntetése, a betegek szempontjából pedig az olcsóbb gyógyszerárak és a nagyobb támogatás volt.