Tibor Fischer: Undorító, ahogy a nyugati sajtó Orbán Viktorról ír

Vágólapra másolva!
Undorítónak nevezte Tibor Fischer a The Guardianben megjelent véleménycikkében, ahogy a nyugati sajtó Orbán Viktorról ír. A magyar származású brit író szerint a magyar miniszterelnök nem zsarnok, Magyarországon pedig demokrácia van. Úgy látja, hogy a CEU körüli botrány sokkal inkább a pénzről szól, mint bármi másról. 
Vágólapra másolva!

Valaki, akinek más a véleménye, még nem nevezhető automatikusan nácinak – többek között erről írt Tibor Fischer a véleménycikkben. Mindezt annak kapcsán fejtette ki, hogy véleménye szerint a nyugati média az elmúlt időszakban "undorító" képet festett Orbán Viktor magyar miniszterelnökről. Fischer jelezte, hogy ő érti, hogy a kormányfő sokak haragját kiváltotta az illiberális demokráciáról szóló beszédével,

ugyanakkor szeretné külön is hangsúlyozni a "demokrácia" szót ebben a kifejezésben, amelyet Orbán kritikusai rendre ignorálnak.

A magyar miniszterelnök a Közép-európai Egyetem (CEU) körüli botrány miatt kerül újra a nyugati média kereszttüzébe, Fischer ennek kapcsán felidézte, hogy a nagy izgalmat keltett felsőoktatási törvény módosítása 28 intézményt érint Magyarországon, amelyek közül 27 esetében találtak szabálytalanságokat.

– írja. A regényíró viszont azt is írja, hogy a nem megfelelően működő intézetek közül egyet sem büntettek meg vagy zártak be Magyarországon, így a CEU-t sem kívánják szankcionálni, éppen ellenkezőleg, szerinte az egyetem szeretne magának privilegizált bánásmódot.

"Ez az egész egyáltalán nem pusztán a szólásszabadságról vagy a kutatás szabadságáról szól. A CEU jogilag magyar egyetem. A módosítás után is ugyanúgy állnak ugyanazok az épületek, ugyanaz a kantin, ugyanazok a kurzusok folynak tovább, ugyanúgy lehet tovább elégedetlenkedni Orbán miatt, és a diákok továbbra is olyan papírt szerezhetnek végzettségükről, amelyet Európa-szerte elismernek. A kormány nem érhet el hozzájuk" – írta a cikkben.

Ami viszont nem folytatódhat egy egyezség nélkül – írja Fischer –, az az a gyakorlat, hogy a CEU kiadhat olyan diplomát, amelyet az Egyesült Államokban bocsátanak ki anélkül, hogy ott campusa lenne.

Ez eddig nyilvánvalóan vonzó volt a hallgatók számára, de miután a CEU elvesztheti ezt a lehetőséget, az egyetem kevesebbet fog érni a piacon.

– írja Tibor Fischer.

Azt is írta, hogy nem igazak a vádak, miszerint Magyarországon elnyomják a szabad sajtót, azt pedig "gusztustalannak" nevezte, hogy Orbán Viktort antiszemitizmussal vádolják.