24 tonna jelöletlen krumplit foglaltak le

Vágólapra másolva!
Egy lengyel rendszámú kamionban 24 tonna jelöletlen burgonyát foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (Nébih). A szállítmány akár a gyűrűs rothadással is fertőzött lehetett, hiszen hiányzott a baktériummentességről szóló igazolás.
Vágólapra másolva!

24 tonna teljesen jelöletlen burgonyát zároltak a Nébih szakemberei egy lengyel rendszámú kamionban – számolt be a Tények. A vizsgálatkor kiderült, hogy sem a raklapokon, sem a zsákokon nem volt feltüntetve a termékre vonatkozó, nyomon követhetőséget biztosító jelölés.

A hatályos növény-egészségügyi előírások alapján minden étkezési burgonya szállítmánynak rendelkeznie kell nyilvántartási számmal. Ez bizonyítja, hogy az áruk mentesek a Lengyelországban elterjedt, úgynevezett gyűrűs rothadást okozó baktériumtól.

Első ránézésre minden rendben van egy fertőzött krumplival. Belül azonban látható egy szürke színű, kör alakú folt. A Nébih szerint

Helik Ferenc, a Nébih kiemelt ügyek vezetője azt mondta, ha valaki megvásárolja a fertőzött krumplit, meghámozza, de a krumpli héja nem a szemétbe dobja, hanem komposztálja vagy kiszórja a kertjébe, akkor ez

további fertőzéseket okozhat.

A betegség jelentős gazdasági kárt okoz a burgonyatermesztésben, mivel nincs ellene védekezési lehetőség.

Az összes lefoglalt krumplit megsemmisíttették.