Az Európai Néppárt frakcióvezetője: Orbán hű maradt a szerződésekhez

Orbán Viktor; WEBER, Manfred
Budapest, 2015. szeptember 11. Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét az Országházban 2015. szeptember 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A magyar miniszterelnök ugyan kipuhatolja a határokat, de "eddig végül mindig hű maradt a szerződésekhez" - mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője egy szombati német lapinterjúban. Azt is elmondta a Der Spiegel című hírmagazinnak, hogy utólagos javításokat kell végrehajtani a magyar felsőoktatási törvényen, ha az Európai Bizottság ilyen igénnyel áll elő.
Vágólapra másolva!

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök számára is vannak határok, amelyeket nem lehet átlépni. Az olyan európai alapelvek, mint a kutatás és az oktatás szabadsága nem képezheti alku tárgyát - sorolta Manfred Weber. Hozzátette, várja az Európai Bizottság értékelését arról, hogy az új magyar felsőoktatási törvény összeegyeztethető-e az uniós joggal. Amennyiben a bizottság "utólagos javításokat kér, Orbánnak eleget kell tennie" a kérésnek - mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét egy korábbbi felvételen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az április 29-i uniós csúcs előtt tartandó EPP-találkozón "világosan beszélünk majd Orbánnal" - tette hozzá. Mint mondta,

Velük szemben "más kormányok az EU-ban sajnos másként viselkednek", Romániában a szociáldemokraták gyengítik a korrupció elleni törvényeket, Lengyelországban pedig a kormány "félreállítja" az alkotmánybíróságot.
Arra a kérdésre, igaza lehet-e Timothy Garton Ash brit történésznek, aki a békéltetés, nyugtatgatás, politikájának követésével vádolja az EPP-t és azt állítja, hogy a párt nem akar lemondani a 12 magyar képviselőről, akik biztosítják számára az egyértelmű többséget az EP-ben, Manferd Weber kijelentette, hogy ez nem igaz.

- mondta Weber, kiemelve, hogy az EPP "nem ismételheti meg a szociáldemokraták hibáját, akik Franciaországtól Hollandiáig a jelentéktelenné válás ellen küzdenek".
Az EPP a politikai közép pártja, "de a demokratikus jobboldalé és a nemzeti patriótáké is", és ezek "olyan irányzatok Európában, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni" - tette hozzá Manfred Weber az interjúban.