Józsefvárosban a Fidesz győzött, Zuglót a baloldal nyerte

Vágólapra másolva!
Józsefvárosban a Fidesz jelöltje legyőzte a szocialisták támogatásával indult rappert, Dopemant. Zuglóban a DK–MSZP–Párbeszéd közös jelöltje nyert. A kistelepüléseken független polgármestereket választottak. 
Vágólapra másolva!

Sántha Péterné, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte a józsefvárosi időközi önkormányzati képviselő-választást.

Kocsis Máté (Fidesz–KDNP), Józsefváros polgármestere vasárnap esti sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a jelöltet – aki a kerület alpolgármestere –

a választásra jogosultak 46 százaléka támogatta.

Elmondta azt is, hogy az adatok 100 százalékos feldolgozottsága mellett a függetlenként induló Pityinger László, vagyis Dopeman a voksok több mint 27, Bolba Márta pedig több mint 19 százalékát kapta. Huszár Péter, a Jobbik jelöltje 5,97 százalékot ért el, Konczos Lászlóra, a Magyar Munkáspárt jelöltjére pedig hatan szavaztak.

A polgármester értékelése szerint, akik Sántha Péternének adtak felhatalmazást, azok

a rendre, a biztonságra és Józsefváros további fejlődésére szavaztak,

s ez megerősíti az önkormányzat vezetését abban, hogy jó az irány, helyes úton járnak.
Kocsis Máté kitért arra, hogy a VIII. kerületben 1990 óta hagyományosan alacsony a választási részvétel, a mostani voksoláson a jogosultak alig több mint 17 százaléka vett részt. Ez azt is jelzi ugyanakkor, hogy összességében rendben vannak a dolgok, nincs felfokozott választási hangulat, és az ellenzék sem tudott olyan mértékben mozgósítani, ahogy gondolta.

Józsefváros nem az, ami régen volt

A polgármester megjegyezte: amit Pityinger László korábbi dalszövegírója megüzent, miszerint Józsefváros nem az, ami régen volt, azt ma a választók is megüzenték neki. Ez egy világos üzenet, annak a "gengszterkultúrának", amit képvisel, nincs helye, politikai többsége, társadalmi támogatottsága – fogalmazott Kocsis Máté, aki szóvá tette, hogy a média egy része Pityinger László kampányának építésén dolgozott, és stábtagként viselkedett.

A VIII. kerület 6. választókerületében azért tartottak időközi voksolást, mert Balogh István (Fidesz–KDNP) képviselő január 31-ével lemondott mandátumáról, a választói névjegyzékben mintegy 5500-an szerepeltek.

Zuglóban a baloldali összefogás nyert

Bitskey Bence, a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje nyerte az időközi önkormányzati képviselőválasztást a főváros XIV. kerületében.

Makranczi László, Zugló jegyzője arról tájékoztatta vasárnap este az MTI-t, hogy

a győztes 790 szavazatot szerzett.

Ismertetése szerint Somodi Zoltán Józsefre, a Fidesz–KDNP jelöltjére 404-en szavaztak, Drevenka Monika, a Civil Zugló Egyesület és az Együtt közös jelöltje pedig 173 szavazatot kapott. Az LMP színeiben indult Csordás Balázs Gyula 81, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot képviselő Tóth Imre 109, a Magyar Munkáspárt jelöltje, Szentpáli Kolos pedig 6 szavazatot kapott.

A jegyző elmondta azt is, hogy az 5922 választásra jogosult mintegy negyede, 1569 ember ment el szavazni, és mindössze hat érvénytelen szavazat volt az urnákban.

Kitért arra is, hogy rendbontás nem történt a választással összefüggésben, a választási jogszabályok megsértése miatt érkezett kifogásokat pedig már elbírálták.

A XIV. kerület 3. számú egyéni választókerületében azért tartottak időközi képviselő-választást, mert az egy évvel ezelőtt tisztázatlan körülmények között eltűnt MSZP-s önkormányzati képviselőnek, Sápi Attilának a jogszabályok szerint január végén megszűnt a mandátuma.

Független polgármestert választottak három kistelepülésen

A Tolna megyei Gyulajon a település korábbi független alpolgármesterét választották polgármesternek a vasárnap rendezett időközi választáson.

Az 1025 lakosú Gyulajon 61 százalékos részvétel mellett rendezték meg a választást, a 668 választásra jogosult közül 408-an adták le szavazatukat – közölte Horváthné Tóth Valéria, a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.

Az öt független jelölt közül Selmeci László, az 59 éves, eddigi alpolgármester kapta a legtöbb, 306 szavazatot. Ignácz Rolandra 57-en, Csima Gyulára 26-an, Kocsis Lászlóra 10-en, Orsós Istvánra 8-an szavaztak, egy választó üres szavazólapot tett az urnába – tette hozzá.

Az 1033 fős Tolnanémediben a 861 jogosult 57 százaléka, 494 választó adta le szavazatát, hárman érvénytelenül voksoltak – mondta Takács Erzsébet, a helyi választási iroda vezetője. A független jelöltként indult Vigh László helyi vállalkozó 253 szavazattal nyerte a választást, a szintén független Csehák Gabriella 228, a munkáspárti Szarka Sándor 10 szavazatot kapott.

Tóth Frigyes független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást vasárnap a Veszprém megyei Pápasalamonon.

Kovács Erika jegyző elmondta, hogy a választáson három független jelölt indult, Tóth Frigyes 128, László Attiláné 35, Baráth Gábor 21 voksot kapott.

A 362 lakosú településen a 276 választásra jogosult közül 185 választó ment el szavazni, egy szavazat érvénytelen volt.

Mindkét településen lemondás miatt rendezték az időközi választást, Gyulajon Dobos Károlyné, Tolnanémediben Móricz Jánosné független polgármester egyaránt egészségügyi okból mondott le megbízatásáról. Pápasalamonon is lemondott a korábbi független polgármester, Bánki Mihály Pálné.