ZRI Závecz: Áprilisban tovább erősödött a Fidesz

2017.04.26. 11:59

Ha most rendeznék a választásokat, akkor a Fidesz-KDNP 47, az MSZP 20, a Jobbik 17, a Demokratikus Koalíció pedig 7 százalékot érne el a biztos szavazók között - derült ki az ZRI Závecz legfrissebb felméréséből. Az LMP és az Együtt nem jutna be a parlamentbe.

A Fidesz, az MSZP és a Jobbik egy hajszállal, 1-1 százalékponttal növelte a támogatottságát, ezek a változások statisztikailag nem számottevőek. A Jobbik esetében megállt a lassú visszaesés folyamata, márciusban 10 százalékon állt, most 11 százalékos. Az MSZP az idei év első három hónapjában 12 százalékot ért el, most a választókorúak 13 százalékára számíthat. A Fidesz táborának mérete továbbra is ingadozó, most 27 százalékot kapott - derült ki a Závecz Research legfrissebb felméréséből.  

Forrás: Závecz Research

A Demokratikus Koalíció hívei a múltkor 5 százaléknyian voltak, arányuk most 4 százalék. Az LMP támogatottsága nem változott, ezúttal is – mint tavaly augusztus óta minden hónapban – 3 százalékon áll. A Momentum a választók 2 százalékát vonzza, az Együtt, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot. A pártnélküliek aránya 38-ról 36 százalékra csökkent.

Sokan nem jutnának a parlamentbe

Mivel a politikai aktivitás alacsony szintű, ezért a biztos pártválasztók körében közzétett adatok csak tájékoztató jellegűek, markáns következtetésekre nem alkalmasak. Ebben az elkötelezett választói csoportban a Fidesznek 47 százaléka van, az MSZP 20, a Jobbik 17 százalékos. A biztos pártválasztók 7 százaléka a Demokraikus Koalíció híve, 4 százalékuk az LMP mögött sorakozik fel. Az aktív szavazók között ebben a hónapban a Momentumnak 2 százaléka van, az Együttnek és a Liberálisoknak 1-1 százaléka - ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet április közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

Forrás: Závecz Research

Mindenütt a Fidesz vezet

A Fidesznek széleskörű és mély beágyazottsága van a magyar társadalomban, így a legkisebb falvaktól a legnagyobb városokig az átlag körüli, 25 és 30 százalék közötti tábora van. Jelenleg a Jobbik főleg a 10 ezer fő alatti településeken áll jól, ebben a körben támogatottsága országos átlagának másfélszerese, 17 százalékos.

Az ennél népesebb városokban rosszabbul szerepel, 9 százalékot kap, a megyeszékhelyeken összességében még kevesebb támogatója van, mindössze 6 százalék. A főváros sem igazán a Jobbik terepe, itt 7 százalékot ér el. Az MSZP viszont éppen Budapesten a legerősebb, itt 19 százalékos a támogatottsága. A 10 ezer fő alatti községekben, kisvárosokban 12 százalék sorakozik fel a szocialisták mögé, az ennél nagyobb településeken 11 százalék.

Nagyvárosokban van csak szavazója a Momentumnak

A Momentum az aláírásgyűjtés sikere után utolérte az évek óta működő kispártokat, támogatóinak száma 100-200 ezer fő között lehet. Az elmúlt hónapok pártpreferencia-kutatásainak összevont adatai alapján már megrajzolhatjuk a Momentum szavazóinak társadalmi-demográfiai profilját. Az egyértelmű, hogy a Momentum egyelőre csak a 40 év alattiak köréből tudott támogatókat gyűjteni.

Az is látszik a felmérésekből, hogy a szervezet hívei nagyvárosokban – megyeszékhelyeken és Budapesten – találhatók, kisvárosokban alig vannak, a falvakban pedig lényegében nincsenek momentumosok. Az érettségizettek és különösképpen a diplomások körében erősebb a Momentum, itt a többi kispártnál népesebb a táboruk, az alacsonyabb iskolázottsági csoportokban viszont minimális a támogatók aránya.