A tegnapi brüsszeli vita során, amelyen Magyarországról volt szó, a magyar kormányt kritizáló hangok mellett több képviselő is a támogatásáról biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az Európai Parlamentben. A lengyel politikusok mellett olasz és brit képviselők is elismerően beszéltek a magyar miniszterelnökről.

A 888.hu összegyűjtötte, hogy kik voltak azok az európai parlamenti képviselők, akik a tegnapi brüsszeli vitában a magyar kormány mellett szólaltak fel.

Marek Jurek lengyel konzervatív politikus már a napirend előtti beszédében is kiállt a magyarok mellett. Úgy fogalmazott, hogy 

Európának elege van a konfliktusokból, nem lenne szabad újabb frontot nyitni egy olyan ország ellen, amely csak saját kulturális önazonosságát védi.

Egy másik lengyel képviselő, Zdzislaw Krasnodebski ennél is erősebben foglalt állást, kijelentette például, hogy a magyarok már akkor szabadságharcosok voltak, amikor a Nyugat még csak éppen megállapodott a Szovjetunióval. "Minket, lengyeleket, magyarokat, szlovákokat nem kell tanítgatni arról, hogy mi a demokrácia, tudjuk mi azt jól" – tette hozzá.

Kifogásolta magát a vitanapot is, amely szerinte nem szól másról, mint hogy Magyarországot pellengérre állítsák.

Krasnodebski amellett érvelt, hogy minden országnak saját joga, hogy szabályozza a saját oktatásügyét. Szerinte a Soros György által alapított CEU olyan konstrukcióban működik, amelyhez hasonló Németországban, Franciaországban, Olaszországban egyáltalán nincs, és nem véletlenül.

Az euroszkeptikus Nigel Farage – aki egyébként keményen kampányolt a brexit mellett – a következőket mondta Brüsszelben: 

Orbán úr! Nem először áll itt, mint egy nagyszerű nemzet demokratikusan megválasztott vezetője, és érthető érveket mond. Itt az EP-ben mégis minden alkalommal térdre akarják kényszeríteni, és megmondani honfitársainak, hogy hogyan kellene élniük. Ön itt ma úgy érvelt, mint egy nemzet vezetője, de ebben a teremben nem létezik olyan entitás, hogy nemzet.

De azt is felvetette, hogy az alapvető konfliktus az, hogy az Európai Parlamentben sosem fogják megbocsátani Orbán Viktornak, hogy nem fogad be migránsokat.

Az olaszok között is volt valaki, aki úgy érezte, a magyarok pártját kell fognia a vitában. Ő Matteo Salvini, a Nemzetek és Szabadság Európája frakció képviselője. Ő azt kifogásolta, hogy miközben "a terroristák halomra ölik az embereket Európában", a parlamentnek mégis fontosabb, hogy Magyarország ügyeivel foglalkozzon. Szerinte ez azért is érthetetlen, mert a magyar kormány komoly eredményeket ért el, 

megvédte a nemzeti valutáját és rekordalacsonyra csökkentette a munkanélküliséget.

A Magyarországot dicsérő képviselők teljes listája itt olvasható.