Gyurcsány szerint május elseje nem Kádár János ünnepe

Gyurcsány Ferenc 2017. május 1. DK
Vágólapra másolva!
A DK elnöke kiemelte május elsejei beszédében, hogy az ellenzéki pártok közötti viták nem akadályozhatják meg, hogy a választásokra összefogjanak, és a Fidesznek minden választókerületben csak egy - ahogy Gyurcsány fogalmazott - demokratikus ellenfele lesz, "ha törik, ha szakad".
Vágólapra másolva!

A zuglói választás nem egyenlő az országossal

Gyurcsány Ferenc szerint a zuglói időközi választás megmutatta, hogy ha együttműködnek, akkor győznek, "nem kicsit, hanem nagyon". Bár elismerte, hogy a zuglóiból nem lehet országos következtetést levonni, de - szerinte - a Fidesz valamennyi helyi választáson rosszabbul szerepel, mint három vagy négy éve. A DK elnöke szerint a közvélemény-kutatások nem a reális képet mutatják, és ha ebben bízik a Fidesz, akkor úgy fog járni, mint 2002-ben.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Csudai Sándor - Origo

Gyurcsány bízik a demokráciában

A pártelnök azt mondta, bíznak benne, hogy egy év múlva ilyenkor Magyarországnak új, demokratikus kormánya lesz. Azért küzdenek, hogy visszaszerezzék az ország becsületét, a szabad élet jogát, megteremtsék a normális, elfogadó és befogadó Magyarországot - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint háborús kabinet helyett békét és nyugalmat kell teremteni - jelentette ki. Gyurcsány Ferenc azt szeretné, ha Európa nemcsak kulturális, hanem szociális közösség is lenne. Ezért szerinte

nyomást kell helyezni a munkaadókra,

hogy a munkavállalók bérei egy folyamat végén elérjék a nyugati szintet - tette hozzá a DK elnöke.

Május 1-jén meg kell becsülni a munkást

A volt kormányfő szerint május 1. nem kommunista ünnep, nem Kádár ünnepe, mert arról szól, hogy meg kell becsülni a munkást és az alkalmazottat. Azt mondta, a DK programja szerint

aki tisztességgel dolgozik, tisztességgel meg kell élnie,

aki ledolgozott egy életet, tisztességes nyugdíjat kell kapnia, aki akar, tanulhasson, aki beteg, gyógyulhasson.

A DK elnökének véleménye szerint a jelenlegi hatalom ellopta a gyerekek jogát a tudáshoz, elvette a településektől az iskoláikat. A hatalom nem azt akarja, hogy művelt, kérdezni tudó emberek éljenek Magyarországon, hanem "keresztény, konzervatív, jobboldali átnevelőtábort" akar csinálni az iskolákból.

Mindenki járja a saját útját, de feltétel nélküli együttműködés kell

Egy demokratikus országban sok út létezik, nyugodtan járja saját útját az MSZP, az Együtt, a Párbeszéd, a Modern Magyarország Mozgalom, a Momentum vagy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt - mondta Gyurcsány Ferenc. Az "egypárti alaptörvény" keretei között a demokratáknak viszont

együtt kell működniük, és az együttműködés nem köthető semmilyen előfeltételhez

- tette hozzá Gyurcsány Ferenc. Vagyis szerinte összefognak majd a Kétfarkú Kutya Párttal és a Momentummal is. A Momentum egyébként korábban ezt teljesen kizárta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a választások közeledtével a pártok és pártvezetők időnként elcsábulnak, és mindenféléket ígérnek. Csak olyat szabad ígérni, amit utána meg lehet csinálni. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, ezért csak annyit akar ígérni, amit számon kérhetnek a következő kormánytól, amelyben szerinte ott lesz a DK.