Őket jelölték a Jószolgálat-díj különdíjára, ön dönthet!

2017.05.03. 11:06

Az álomszállító trolibuszsofőr - Brandt Viktor

Fotó: Hirling Bálint

Viktor 1993 óta trolibuszsofőrként dolgozik. 10 éve segít önzetlenül a szabadidejében a mozgássérült emberek álmait valóra váltani, innen ered a név is: álomszállító. Viktor elmesélte, hogy éveken át látta mozgáskorlátozott nagymamája napi kihívásait, mivel szklerózis multiplexszel küzdött.

„Valahogy mindig érzékenyen érintett ha egy mozgássérült ember segítségre szorult. Idővel tudatosult bennem a tenni-akarás és azt gondoltam, ha én meg tudok valósítani magamnak mindent akkor egy járásképtelen embernek miért ne segítenék? Elvisz egy kerekesszéket, segédeszközöket vagy bármit amire szükség van, elkíséri valahova, megeteti, vagy bármi mást, amit szeretne segít abban." Eleinte kisebb programokat, kirándulásokat szervezett mozgássérült embereknek és meglátta, hogy mekkora szükség van erre a típusú segítségre, így elkezdett nagyobb létszámú kirándulásokat, programokat szervezni. A kedvenc élményét is megosztotta velünk:

„A legnagyobb álom az volt, amikor a Liszt Ferenc repülőtéren, a kifutópályán egy BKV busszal végigmehettünk. Egy ember azt kérte tőlem, hogy szeretne pár barátjával végigmenni egy kis mikrobusszal a repülőtéren, én meg mertem nagyobbat álmodni és kértem a BKV-tól egy alacsonypadlós, csuklós nagy Volvo buszt. Azt gondoltam, hogy nemet mondanak a kérésemre, aztán mondták, hogy rendben, ha van busz, akkor beengednek a repülőtér területére, bemutatják a tűzoltók a munkájukat, bemutatják a kifutópályát, végigmehetünk az összes helyen - úgy, hogy a buszról nem szállunk le. Volt a repülőgép emlékparkba egy hatalmas kirándulás, bemehettünk az utastérbe, pilótafülkébe, mindenhova bevihettük a kerekesszékes embereket. Hihetetlen volt az egész, egy mikrobuszra számítottam és a végén egy hatalmas csoda kerekedett belőle, mert a repülőtér kollégái egyszer csak figyelmeztettek, hogy most kell figyelni és akkor bekapcsolták az összes futófényt a 3,5 km hosszú kifutópályán, brutális élmény volt, 60-nál azt hittük, hogy fel fogunk szállni."

Nyolc éve mozgássérült emberek álmait igyekszik valóra váltaniFotó: Hirling Bálint

Ma már nagyon sokan ismerik Brandt Viktor nevét, hiszen a közösségi médián keresztül gyorsan eljut a híre, és nem egy esetben pont a közösségi média segítségével tudta valóra váltani egy mozgássérült ember álmát. Viktornak ma már saját weboldala van, itt folyamatosan nyomon lehet követni a tevékenységét, és segíteni is itt tud az ember. Ráadásul munkahelye is a trolibuszsofőr mellé állt, különféle különjáratok biztosításával, - ilyen például a Mikulás-troli. Viktor az AZSA Alapítványban együtt dolgozik Antal Zsuzsával, aki szintén mozgássérült. Erőforrásaikkal - melynek részei az önkéntesek, támogatók, adományok, különféle rendezvények – a mozgáskorlátozottak életminőségén szeretnének javítani. A honlapon látható Rudolf Péter Kossuth-díjas színész is, aki maga is támogatja az Álomszállítókat.

Brandt Viktor éppen egy autót vitt vizsgáztatni, amit a kisemberek kétezer forintos adományaiból tudott megvásárolni, amikor utolértük. Hivatásáról ezt mondta: „Csak úgy lehet valakin segíteni, aki rászorul, hogy önzetlenül és szívből cselekszünk. Az Álomszállító azt jelenti, hogy nekünk, két lábon járó embereknek, amikor van egy álmunk, akkor ezt megvalósítjuk. Viszont egy mozgássérült ember csak vágyakozik, hogy például eljusson sárkányrepülni, driftelni, vagy bármilyen olyan élményprogramra, amire esélye sincs, ha nincs pénze vagy lehetősége, hogy megoldja a közlekedést. Tehát az álomszállítás azt jelenti, hogy az, amit mi, két lábon járó emberek átélhetünk, azt ők is ugyanúgy éljék át, mint mi."

A facebookos szavazás ide kattintva érhető el, de előtte feltétlenül olvassa el az írásunkat a többi jelöltről!