Seszták Miklós elárulta, mennyibe kerül majd a vizes vb

Seszták Miklós
Budapest, 2014. június 3. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterjelölt a kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén az Országház Delegációs termében 2014. június 3-án. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Minden szempontból jól halad a 2017-es budapesti vizes világbajnokság előkészítése – mondta Seszták Miklós egy háttérbeszélgetésen. A nemzeti fejlesztési miniszter arról is beszélt, hogy a vizes világbajnokság szervezési költsége 38,6 milliárd forint lesz. Minden idők legnagyobb és legjobb vébéjét szeretnénk megrendezni – tette hozzá.
Vágólapra másolva!

Két éve még nem gondoltunk arra, hogy ennyire

megnyugtatóan állunk majd a vizes vb szervezésével

– mondta Seszták Miklós. A nemzeti fejlesztési miniszter arról is beszélt, hogy amikor a 2021-es világbajnokságot Magyarország elvállalta, mindenki arra számított, hogy akkor kerül majd sor az eseményre, de 2015-ben jelentős változás történt.

Seszták Miklós Forrás: MTI/Kovács Attila

Úgy vállaltuk a 2017-es vb-t, hogy az úszóaréna csak tervezői szinten létezett, hiszen mindenki 2021-re készült – tette hozzá.

Modern épület

A most elkészült Duna Aréna a világ egyik legmodernebb létesítménye, az úszó-vb-re ennek az arénának a környezete is teljesen elkészül majd. A vízilabdaversenyek helyszínéről azt mondta, közel 8000 férőhely lesz a Hajós Alfréd sportuszodában. Május végére a sportuszoda elkészül, és átadják a szervezőknek, akik a mobil lelátót építik majd. Egyébként az eddig árult valamennyi jegy elfogyott a vízilabdaversenyekre – tette hozzá. Később lehet még vásárolni jegyeket attól függően, hogy hány férőhely lesz az ideiglenes lelátókon.

A Duna Aréna, a nyári vizes világbajnokság központi létesítménye Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Csak a verseny alatt nem lehet közlekedni majd

Az óriás-toronyugrásról azt mondta, hogy ilyen nem volt még Magyarországon. Mivel ez egy nagyon speciális építmény, ezért komoly mérnöki munkát igényel. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogyan lehet a versenyeket úgy lebonyolítani, hogy a gépjármű- és a gyalogos forgalom ne legyen korlátozva. Ennek alapján született az a megoldás, hogy csak a versenyek alatt zárják le a forgalmat. Seszták közölte, hogy

augusztus 3-án kezdik el bontani majd az építményt.

A városligeti eseményekről azt mondta a miniszter, hogy a tóban kerülnek kialakításra a szinkronúszó medencék. Két medence és lelátó épül majd a tó aljzatán – tette hozzá. A tóban a versenyek alatt lesz víz, így a medence a vízben lesz. Ennek a helyreállítása 2017. augusztus 20. után kezdődik majd meg. A balatonfüredi helyszínről azt mondta, hogy a terv szerint haladnak a beruházásokkal. A versenyek helyszínére, Balatonfüredre naponta két-két vonatpár indul majd, amit csak a versenyzők használhatnak – mondta Seszták Mikós.

Magyarország egy olyan versenyt szeretne rendezni, ami mindenki számára elérhető lesz, várják a családokat.

Példaértékű volt a magyar fiatalok összefogása,

mivel több mint 3500 önkéntes vesz majd részt a versenyek lebonyolításában – mondta Seszták Miklós.

Középpontban a Duna

Ez egy nagyon speciális vb lesz, mivel tömegközlekedéssel mindegyik helyszín könnyen elérhető. Most először teszteljük majd a Dunát, mint közlekedési folyosót, mivel a helyszínek jelentős részét a folyó köti majd össze. Éppen emiatt rendszeres járatok lesznek – jelentette be a nemzeti fejlesztési miniszter. A hajók mind a szurkolók, mind a versenyzők számára elérhetőek lesznek – tette hozzá. Kísérleti jelleggel több kompjárat lesz a Margitsziget és a Duna Aréna között.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Itt vannak a költségek

A költségekkel kapcsolatban azt mondta, hogy először a fejlesztésekről kell beszélni. Mindezeket akkor is megcsinálták volna, ha Magyarország nem rendez világbajnokságot, vagy ha az úszó-vb 2021-ben lett volna. A legnagyobb költség a Dagály megépítése volt, ami 41,6 milliárd forintot tett ki – mondta Seszták. Vannak olyan kiegészítő fejlesztések, amiket muszáj volt megcsinálni, így például a meglévő Dagály strand felépítése, ami 4,4 milliárd forint volt.

A fejlesztési miniszter hozzátette, a világbajnokságra

elkészülő fejlesztések értéke közel 92 milliárd forint.

Ezek között van például a pesti alsó rakpart, illetve a Margitsziget rekonstrukciója, de a fejlesztési miniszter ide sorolta a Hajós és Széchy, valamint a Császár-Komjádi uszodák rekonstrukcióját is.
Mindezek a magyar vagyont gyarapítják – mondta a miniszter. Mindezek a számok teljesen megalapozottak, és nem várható ettől jelentős eltérés – mondta a nemzeti fejlesztési miniszter.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az IT-költségekről azt mondta, hogy annak emelkedése annak köszönhető, hogy az elmúlt években jelentősen fejlődött a technika. A FINA elvárja, hogy

a világeseményt úgynevezett 4K-minőségben is lehessen közvetíteni.

A költségemelkedés másik oka a biztonság, amiben nem akarunk engedményt tenni – mondta a miniszter. Seszták közölte, hogy szorosan együttműködnek az illetékes szervekkel: "amit ők kérnek, azt végre is hajtjuk". Így összességében 38,6 milliárd forintba kerülnek majd a szervezési költségek és a FINA-jogdíjak – mondta Seszták. Ebben benne van minden biztonsági intézkedés és az ezzel járó IT-költségek. A korábban vállalt szervezői költség azonban 44 milliárd forint lett volna – tette hozzá.

Az imázst nehéz számszerűsíteni

A bevételi oldalról azt mondta, hogy a kormány csak a matematikai eszközökkel kalkulálható bevételekről tud beszélni, de az országimázs előnyeit nehéz számszerűsíteni. Seszták Miklós közölte, hogy ez 7-10 milliárd forint lesz. Mindebben nincsenek benne azok a költések, amit az ideérkező vendégek generálnak majd a júliusi hetekben.