Tornádó volt a Tolna megyei Bátán, és több településen is jégeső okozott károkat. Az M1 csatorna Híradója szerint a heves zivatarok, illetve felhőszakadás veszélye miatt az ország középső és keleti részein számos járásban jelenleg is elsőfokú riasztás van érvényben.

A jelenségről készített fotókat, videókat több internetes oldalon is közzétették, a megyei hírportál, a Teol.hu is beszámolt a történtekről. Az Időkép azt írta, a légköri feltételek adottak voltak ahhoz, hogy erőteljesebb zivatarcellák is kialakuljanak, a szélnyírásnak köszönhetően pedig ezek a viharfelhők forogni kezdtek, így szupercellává (forgó zivatarfelhő) fejlődtek.

Ennek volt köszönhető, hogy a felhőbe beáramló levegő is örvénylő mozgásba kezdett a talaj közelében, és minél szűkebbé válik a beáramlás átmérője, annál nagyobb szélsebesség tud benne kialakulni. Így alakult ki ez a tornádó is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta, az esti órákig több helyen (nagyobb eséllyel és számban az ország keleti felén) alakulnak ki zivatarok. Ezeket nagy mennyiségű (akár 20-25 milliméternyi) csapadék, erős szél és kisebb méretű jég kísérheti.

Egy-egy intenzívebb zivatar kialakulhat, amelyet 2 centiméteresnél nagyobb átmérőjű jég is kísérhet, esetleg 70 kilométer/óra feletti széllökéssel. 

Az éjszaka második felében szintén inkább keleten lehetnek zivatarok, amelyekhez nagy mennyiségű csapadék társulhat.

Csütörtökre virradóra a kevésbé felhős, szélcsendes területeken (főként a Dunántúlon) sűrű köd képződhet.