Botka kifelejtett a vagyonnyilatkozatából egy jelentős földterületet

Botka László Szeged, 2014. október 11.
Botka László (MSZP) plakátja egy triciklin Szegeden a Zápor tónál az MSZP, az Együtt-PM és a DK kampányzáró rendezvényén 2014. október 11-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Szeged, 2014. október 11. Botka László (MSZP) plakátja egy triciklin Szegeden a Zápor tónál az MSZP, az Együtt-PM és a DK kampányzáró rendezvényén 2014. október 11-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
"Kifelejtett" a vagyonnyilatkozatából egy közel 300 négyzetméteres földdarabot Botka László, Szeged szocialista polgármestere. A politikusról nem most először derült ki, hogy valamit nem vall be a vagyonnyilatkozatában, így többek között luxusórái és 25 milliós luxusterepjárója sem szerepel a dokumentumban.
Vágólapra másolva!

Botka László szegedi polgármester évekkel ezelőtt megvett egy, a telkéhez korábban is bérelt földdarabot, ám azt nem írta bele a vagyonnyilatkozatába – írja a Hvg.hu. A lap szerint Botka László és felesége 2001-ben vásárolta meg a szegedi telket, amelynek pontos méretét és határait 2005-ben mérték ki. A földhivatali dokumentumban a területet ekkor átírták 843 négyzetméteresről 842-esre.

Több dolog nem stimmel Botka vagyonnyilatkozatával Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A területhez nem sokkal később, 2005-ben átjegyeztek 287 négyzetmétert egy olyan földterületből, amely az államé volt, majd az önkormányzaté lett. A tulajdoni lap szerint 2010-ben jegyezték be oda a szegedi gázszolgáltató vezetékjogát. Botka az érintett területrészt megvette. Piaci értékbecslés után 2,87 millió forintot fizetett ki vételi árként, ami 10 ezer forint/négyzetméternek felel meg.

A vásárlás után a telek mérete 1130 négyzetméter lett, amely felerészben Botkáé. Azonban a polgármester

vagyonnyilatkozatában még a régi, 842 négyzetméteres teleknagyság szerepel.

Botka ezzel kapcsolatban a Hvg.hu-nak azt mondta, 2001 óta automatikusan töltötte ki a vagyonnyilatkozatát, számára a telek ténylegesen, fizikailag nem nőtt, hiszen ez a rész 1994 óta szerves része volt. "Ez minden, csak nem eltitkolt vagyon, de javítani fogom a vagyonnyilatkozatomat" - tette hozzá.

Milliós karórák és luxusautó

Mint arról korábban beszámoltunk, Többmilliós karórákat hord Botka László, az MSZP elnöke. A szocialista elnök méregdrága szenvedélye annak fényében különösen pikáns, hogy míg az MSZP a plakátkampányában a gazdagokat adóztatná, addig a párt elnöke vagyonbevallásában "elfelejtette" feltüntetni a 3–5 millió forintot érő darabokat.

Többmilliós órát hord Botka László Forrás: Ripost/MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A karórák azonban nem szerepelnek a politikus vagyonnyilatkozatában, mint ahogy 25 milliós terepjárója sem, holott a vonatkozó jogszabályok szerint Botkának minden olyan ingóságot fel kellett volna tüntetnie, amelyek darabonkénti értéke a törvényi előírások szerint több mint 221 000 forint.

Mint arról korábban szintén beszámoltunk, milliókba kerülhetett Botka László idei maldív-szigeteki kiruccanása az Origo számításai szerint. Szeged baloldali polgármestere korábban elismerte, hogy

nagyon szereti a búvárkodást az egzotikus szigeteken,

de mióta gazdagellenes kampányba kezdett, szeretné eltüntetni ezeknek a nyomait. Egyébként idén is a Maldív-szigetekről küldte el ultimátumát az MSZP-nek arról, hogy milyen feltételekkel vállalná a miniszterelnök-jelöltséget.