A felsőoktatási törvény módosításáról kirobbant nemzetközi vitában egyetlen szereplő meghallgattatáshoz való joga csorbult, mégpedig a magyar kormányé - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a XXI. Századi Intézet által a Terror Háza múzeumban rendezett csütörtök délutáni vitán. Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója azt kérdezte, ha a Soros-egyetem nem politikai intézmény, akkor miért viselkedik úgy.

Ha van legitim magyar kormány, az szabályozhatja a felsőoktatást - mondta Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója a Soros-egyetemről szóló vitában. A CEU azonban nem próbál meg alkalmazkodni, hanem a privilégiumai megtartásáért nemzetközi hazugságkampányba kezd, kitalálja, hogy egy szólásszabadságot és tanszabadságot sértő szabályozásról van szó - tette hozzá. Ha a CEU nem politikai intézmény, miért viselkednek politikai szereplőként? - tette föl a kérdést.

Percről percre
Az Origo percről percre közvetítette a vitát.

Kovács: Technikai kifogásai vannak az EU-nak

Az elmúlt 6-7 évben nem először, egyetlen szereplőnek csorbult a meghallgattatáshoz való joga, az a kormány, főleg külföldön - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő. Tapasztalta, milyen hatása van a CEU rektora által indított kampánynak - tette hozzá, majd közölte, a támadók nincsenek tisztában a jogi érvekkel. Az Európai Bizottságban a politikai vita és a kötelezettségszegési eljárás rávilágított, hogy technikai kifogásai vannak az EU-nak, jogilag a tanszabadság nem került szóba. A kormány majd megvizsgálja, ha van teendő, elvégzik. Hogy most egy intézmény hangját halljuk, politikailag motiváltan, mindent elmond a vitáról - mondta Kovács Zoltán.

"CEU-vita - a baloldal sírásója" kerekasztal-beszélgetés a CEU rektorhelyetteseivel a kormány képviselőivel és Schmidt Máriával a Terror Háza múzeumbanFotó: Szabó Gábor - Origo

A szabályokat Amerikában is be kell tartani

Kovács szerint érdekes felfogás, hogy megkérdőjelezik, hogy politikus hoz politikai döntést, "ezt nem kérdőjelezzük meg, ezt tanultam önöknél is". Kovács azt mondta, Amerikában is alapvető, ha elfogadták a szabályokat, mindenkinek el kell fogadni. A CEU ultimátumot adott a kormánynak, hogy vonja vissza a törvényt, ez helytelen alapállás. Ebből a pozícióból nem sikerült érdeket érvényesíteni - mondta Kovács. Ügyesen játszik az egyetem azzal, hogy magyarul és angolul hogy hívják az egyemet.

Schmidt Mária: Miért viselkedik politikai szereplőként a Soros-egyetem?Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kovács Zoltán szerint a CEU küldetésében más világkép van, mint amit a kormány vall, de ennek nincs köze az egyetemszabályozáshoz. Soros migrációs álláspontját is vitatja, amit Soros ebben képvisel, kiengesztelhetetlenül szemben áll a kormány álláspontjával, ebben nem engednek. Magyarország jogállam, a törvények mindenkire érvényesek - közölte a kormányszóvivő.

Spirituális szinten van a vita

Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár szerint az, hogy a Soros-egyetem a törvénymódosításból fakadó problémái helyett spirituális szintre emelte a vitát, az ügyes húzás volt, ezzel tudott mobilizálni. Szabad szolgáltatásáramlás jogát veti fel a brüsszeli eljárás - mondta Maruzsa. Hozzátette, a jogászok vizsgálják a kifogást. A végén lesz egy dokumentum, ami igazságot tesz, kiderül, hogy a tanszabadságot érinti-e a jogszabály. Ha az derül ki, hogy nem változott a helyzet, a vita vissza tud jutni a technikai szintre, ahová való, például meg lehet nézni, külföldi egyetem-e egy olyan intézmény, ami csak Budapesten működik. Ez logikai alapkérdés - mondta Maruzsa.

Kovács: Csak a kormány nem hallgattatott megFotó: Szabó Gábor - Origo

CEU: Nem tudjuk megváltoztatni az amerikai alkotmányt

A vitában Enyedi Zsolt, a Soros-egyetem rektorhelyettese többek között azt mondta, ami rajtuk múlik, szeretnék teljesíteni, de nem az a helyzet, hogy a kormány megmondja, milyen feltételekkel lehet új egyetemet létesíteni, hanem egy 25 éve működőtől várják el, hogy változzon. Sokat próbálkoztak, hogy Amerika gesztust gyakoroljon. "Nincs módunk megváltoztatni az amerikai alkotmányt. Ha meg akarnának egyezni New York állammal, akkor holnap ott lenne az egyezmény szövege, keményen dolgozunk azon, hogy önök sikeresek legyenek"

– mondta.

Fodor Éva, a Soros-egyetem másik rektorhelyettese azt mondta, fontos a tanszabadság, ez az, amiért meg akart szólalni a 30 Nobel-díjas, továbbá az egyetemek és a tüntetők. A kormány vizsgálata kapcsán pedig azt mondta, a CEU mindig jogszerűen működött, Az Oktatási Hivatal többször megerősítette őket ebben. Apróbb problémák előkerülnek, de a törvényjavaslat nem erről szól - tette hozzá.