Orbán Viktor: Ha nincs gyerek, nincs jövő

2017.05.04. 14:21

A magyar fiatalok és egészséges életmódra nevelésük ügye Magyarország első számú nemzeti ügye, nincs ennél fontosabb dolog – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Szabolcs megyei Csengeren.

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében elsőként felépült tanuszoda átadásán Orbán Viktor kormányfő hangsúlyozta, hogy a sport a fiatalok nevelésének legalkalmasabb eszköze, mert kitartásra, egészséges életmódra, aktív életre és becsületes versengésre tanítja őket, és közösséget is teremt.

"Magyarországnak erős, egészséges, harcos és elkötelezett fiatalságra van szüksége, márpedig a fiatalok akkor lesznek ilyenek, ha mi, szülők ilyenné neveljük őket" – mondta Orbán Viktor.

A Makovecz Imre építész munkássága előtt látványos bejárati építménnyel tisztelgő, egyszintes tanuszoda avatására összegyűlt érdeklődők előtt megtartott beszédében a miniszterelnök kiemelte, minden járásközpontban tornatermeket, sportcsarnokokat és uszodákat létesít a kormány. Ezzel lehetőséget adnak a következő nemzedéknek arra, hogy méltó legyen elődeihez, és elég erős legyen ahhoz, hogy megtartsa az országot a vállán a következő évtizedekben – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök, Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b) és Forján Zsolt polgármester átvágja a nemzeti színű szalagot az új járási uszoda avatásánForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Beszédében Orbán Viktor ugyanakkor megjegyezte, Európának nagy problémája, hogy a kontinensen kevés a gyerek, és jelenleg Magyarország is ezzel a bajjal küzd. Szavai szerint Európában vannak olyan országok, amelyek a probléma megoldására külső segítséget vesznek igénybe bevándorlók és migránsok formájában, ugyanakkor leszögezte, vannak országok, amelyek bíznak magukban, és belső tartalékaikat mozgósítva megpróbálják megoldani ezt a történelmi feladatot.

Magyarország az utóbbiak közé tartozik, amíg ez a kormány van hivatalban, akármit is találnak ki Brüsszelben. A fiatalok ügye Magyarország nemzeti ügye, "ez a mi bajunk, a mi problémánk, amit meg fogunk oldani" – hangsúlyozta a miniszterelnök. Meggyőződése szerint ehhez a feladathoz van elég életerő a magyar emberekben és családokban, így a folyamatot meg fogja tudni fordítani az ország.

Ezért van nagy szükség a fiatalokra – folytatta Orbán Viktor –, és ezért épülnek olyan sportlétesítmények, amelyek a gyermekek egészségre nevelését segítik. A kormányfő hangsúlyozta, az uszodák nem csak a gyerekeknek épülnek, a kormány számításai szerint mintegy 700 ezer embernek nyújtanak sportolási lehetőséget. Megerősítette, a létesítmények építése mellett a fenntartást is az állam fogja finanszírozni.

Ennek az uszodának a felépülése legalább olyan fontos, mint a budapesti Duna Aréna létrehozása, ennek megfelelően Csenger és környéke ugyanolyan fontos, mint a főváros – vont párhuzamot Orbán Viktor. Lehet, hogy "a harcokat Brüsszelben és Budapesten vívjuk, de az igazi hátországunk itt van" – fűzte hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) beszédet mond az új járási uszoda avatásán CsengerenForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A kormányfő a beszédében kitért arra is, hogy a mindennapos testnevelésnek köszönhetően 1 millió 200 ezer gyermek sportol mindennap az országban. Sorra épülnek az új, és épülnek át a régi létesítmények, nemzetközi sportversenyeket rendez Magyarország – sorolta Orbán Viktor, jelezve: 2017-ben 81 nemzetközi sporteseményt rendez Magyarország, és 2018-ra már ötven eseményt jeleztek előre.

A Szatmárban élő emberekhez szólva azt mondta,

Magyarország nem feledkezett meg a vidéki területekről, így a csengeri térségről sem,

amelyre "okkal lehetünk büszkék". Elmondta, döntés született a csengeri ipari park bővítéséről és fejlesztéséről 650 millió forint értékben, a Makovecz-életmű ápolására pedig buszpályaudvart terveznek a város főterére. A magyar-román határ túloldalán fekvő Vetés (Vetis) ipari parkját összekötik majd a csengeri parkkal, valamint egy határmetszési pontot is létrehoznának.

A Mátészalkát Szatmárnémetivel összekötő M49-es főút négysávosításáról már volt korábban szó, a csengeri szakaszt hamarosan tervezni kezdik és később meg is építik. Emellett

Csengerben épül meg az ország egyik új büntetés-végrehajtási intézete, amely kétszáz embernek ad majd munkát

– tette hozzá Orbán Viktor.

A csengeri tanuszoda összesen 442 millió forint költségvetési forrásból épült fel. Az átadáson részt vett Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Boros Anita, az NFM vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára, beszédet mondott Forján Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) és Kovács Sándor, a Fidesz térségi országgyűlési képviselője.