A baloldali kormányok miatt ment el sok egészségügyi szakember

2017.05.05. 22:30

Cser Ágnes az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy az ország nem vesztett volna el sok jó egészségügyi szakembert, ha baloldali kormányok időben elkezdik a bértárgyalásokat.

A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy 2004-ben, Magyarország európai uniós csatlakozásának évében megfogalmazták, hogy az EU-s ágazati fizetési átlag 75 százalékát szeretnék elérni öt éven belül. "Négy szoclib kormány nem volt hajlandó erről érdemben tárgyalni"- fogalmazott.

Cser Ágnes szerint a baloldali kormányok miatt távozott sok egészségügyi szakemberFotó: Szabó Gábor - Origo

Szerinte nem vesztettünk volna el ennyi jól felkészült szakembert, hogyha odafigyelnek, tárgyalnak, megállapodunk.

3-4 év alatt szeretné elérni a 2004-es célt

Cser szerint most az ágazat a fizetések szempontjából a visegrádi négyek középmezőnyében van, de másfél év alatt elérték, hogy a bérrangsorban a 14.-ről a 11. helyre lépjen előre. A még 2004-ben kitűzött célt három-négy év alatt szeretnék elérni - közölte az MSZ EDDSZ elnöke.

Minden egészségügyben dolgozó bérét meg akarják emelni

A kormány és az egészségügyi szakszervezetek közötti tárgyalásokról szólva Cser Ágnes kitért arra is, hogy az egész ágazatban gondolkodnak, céljuk, hogy a szféra minden közfinanszírozott munkavállalójára kiterjedjen a megállapodás.

Nem csak az egészségügyi szakképesítéssel rendelkezőket kell, hogy érintse, ragaszkodnak a gazdasági, műszaki háttérszolgáltatásban dolgozók béremeléséhez is.

Megemlítette azt is, hogy a védőnők és mentők többletforráshoz jutnak, a védőnők bruttó 33 ezer forintos kiegészítést kapnak, amely bekerül a kollektív szerződésbe.