A jobbikos Szilágyi Györgynek le kellene mondania

Parlament, alkotmányozás, elkezdődött az új alkotmány vitája, virág az autóbalesetben elhunyt képviselő, Arnóth Sándor helyén
Vágólapra másolva!
Tegnap délután zárt ülés tartott az országgyűlés házbizottsága, ahol napirenden volt Szilágyi György parlamenti ámokfutása is. A jobbikos képviselő hétfőn "nyakonb*szással" fenyegette meg Dömötör Csaba államtitkárt, amely gyakorlatilag példátlan az országgyűlés rendszerváltás utáni történelmében. Kövér László házelnök büntetést helyezett kilátásba, a kormánypárti képviselők pedig felszólították Szilágyit, hogy adja vissza a mandátumát és kövesse Arnóth Sándor néhai fideszes képviselő példáját, aki egy csúnya bekiabálása után mondott le. Simicska Lajos pártja, a Jobbik azt ígérte, párton belül megvitatják a felvetést.
Vágólapra másolva!

A kormánypártok képviselői egyöntetűen lemondásra szólították fel Szilágyi György jobbikos képviselőt, miután hétfőn a parlamentben útszéli stílusban esett neki Dömötör Csaba államtitkárnak - erről beszéltek az Origo forrásai a tegnapi, zárt házbizottsági ülésen történtek kapcsán. A Fidesz részéről Németh Zsolt frakcióvezető-helyettes azzal érvelt, hogy 2008-ban Arnóth Sándor - azóta tragikus körülmények között meghalt fideszes képviselő - egy hasonló eset nyomán visszaadta a képviselői megbízatását.

A kilenc évvel ez előtti történet egyébként emlékeztet Szilágyi György tegnapi alakítására, amikor is a Jobbik képviselője konkrétan veréssel fenyegette a napirend előtti kérdésére válaszoló államtitkárt.

"Gyere ki, úgy nyakonb*szlak, hogy leszáll a fejed!"

Arnóth Sándor 2008-ban az akkori szocialista kormány polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárára támadt rá. A Hajdú-Bihar megyei képviselő szintén egy napirend előtti felszólalás közben kiabált oda Iváncsik Imrének, hogy "lógni fogsz". Mindez ugyancsak hétfőre esett, az akkor alig négy hónapja megválasztott Arnóth néhány órával később már le is mondott.

Arnóth Sándor 2011-ben halt meg autóbalesetben Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Jelenleg itt még nem tartunk, merthogy a kormánypártok követelésének a Jobbik egyelőre nem tesz eleget, információink szerint viszont ígéretet tettek rá, hogy a pártvezetés mérlegelni fogja ezt az eshetőséget is. Ilyen döntést csak a Jobbik frakciója hozhat meg, a házbizottságnak erre nincs lehetősége. A házbizottsági ülésen Volner János frakcióvezető mellett maga Szilágyi is megjelent, aki félig-meddig bocsánatot kért a kritikán aluli mondatáért.

Az ülésre a szocialisták részéről senki nem ment el, az LMP részéről Szél Bernadett ott volt. Úgy tudjuk, ő bár elítélte a jobbikos politikus kirohanását, de nem állt ki egyértelműen a mandátum visszaadása mellett.

Az Origo úgy értesült, hogy Kövér László házelnök az ügy kapcsán büntetést helyezett kilátásba, de hogy pontosan milyen formában, az a következő napokban derül ki.

Próbáltuk megszólaltatni a Jobbik vezetését a kérdésben, de elzárkóztak a nyilatkozattól, így jelenleg nem világos, mi lehet a kifutása Szilágyi botrányos viselkedésének. Az biztos, hogy a kormánypártok nem hagyják annyiban a dolgot, a jövő heti házbizottsági ülésen pedig újra napirendre kerülhet a radikálisból cukipárttá kinőtt, álbaloldali fordulattal kísérletező, de antiszemita, rasszista botrányokkal újból és újból lebukó Jobbik számára a meglehetősen kínos eset.