Kizárhatják a Jobbikból a veréssel fenyegető képviselőt

Szilágyi György
Budapest, 2015. június 17. Szilágyi György, a Jobbik vezérszónoka beszél az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvénynek az állam vagy önkormányzati vagyon gyarapításával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. június 17-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A Ripost értesülései szerint éjszakába nyúló válságstábot tartottak a Jobbikban, hogy kizárják-e a frakcióból az alpári módon fizikai erőszakkal fenyegetőző képviselőt, Szilágyi Györgyöt, az egykori futballhuligánt. 
Vágólapra másolva!

A kizárás mellett érvelők szerint Szilágyi durva fenyegetőzése, miszerint "szétba...a" kereszténydemokrata képviselőtársa fejét, "súlyosan sérti a magát éppen átöltöztető, továbbra is cukiságkampányt folytató, néppárti ambíciókat tápláló Jobbik érdekeit" – írta a Ripost.

Szilágyi jót nevetett

Hétfőn a parlamentben Dömötör Csaba államtitkár felszólalása után a jobbikos Szilágyi György fizikai erőszakkal fenyegette meg az államtitkárt a jelenlévők füle hallatára. A Jobbik képviselője azt kiáltotta az államtitkár felé: "Gyere ki, úgy nyakon b...lak, hogy leszáll a fejed." A KDNP az ügyben házbizottság rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte.

Ráadásul a Jobbik képviselője az eset után

nevetgélve próbálta meg bagatellizálni a példátlan esetet.

Igaz, ezt követően bocsánatot kért, ami azonban nem tette meg nem történtté a magyar parlamentarizmus történetében példátlanul alpári megnyilvánulást.

Szilágyi György veréssel fenyegetőzött Forrás: MTI/Kovács Attila

Szorosan kötődik a szerencsejátékokhoz

A válságstábot összehívó Jobbik attól tart, hogy Szilágyi megnyilvánulása hosszabb távon is ráéghet az éppen kifinomultabb stílussal próbálkozó pártra. Ennek csak a képviselő gyors lemondásával és a politikai életből való eltávolításával lehetne gátat vetni. A válságstáb során felvetették, hogy Szilágyi György eltávolítása nem okozna különösebb gondot, hiszen a párt országos listájáról jutott be a parlamentbe, így egyszerű cserével lenne megoldható a pótlása.

A korábban a hírhedt 2-es szektor futballhuligánjaként elhíresült, majd utazási ügynökként tevékenykedő Jobbik-képviselő a családi kapcsolatai révén

szorosan kötődik a szerencsejáték-iparból az új szabályozás révén kikerült körökhöz,

több parlamenti kezdeményezése is ezek érdekeit próbálta szolgálni. Egy másik rokonát 3 év 6 hónap börtönre ítélték az úgynevezett Fradi-vonat felgyújtása miatt.

A Ripost információi szerint a Jobbik vezetősége egyelőre elnapolta a képviselő kizárásáról szóló döntést az ügyben, a fenti, a párt számára kellemetlen körülményekre is tekintettel, rövidesen újra tanácskoznak.