Most megismerhetik Mimikokó illegális életét

2017.05.12. 15:13

Egy izgalmas városi túrán tekinthetünk be egy 1956 után emigrációra kényszerült lány családjának életébe, a harmincas-negyvenes évek Budapestjének világába. Cserépfalvi Katalin, az egykori neves könyvkiadó gyermeke édesapjáról, életéről és kutatásairól mesél május 13-án a Mimikokó illegális élete című séta keretében.

A Miénk a Ház! városvédő munkacsoport szervezésében május 13-án 13 órától Mimikokó illegális élete címmel rendeznek városi sétát majd közönségtalálkozót Galligan-Cserépfalvi Katalinnal. Az Egyesült Államokban élő irodalomtörténész a neves könyvkiadó-tulajdonos Cserépfalvi Imre lánya.

A két világháború között működött Cserépfalvi Könyvkiadó révén Katalin számára gyermekkorában természetes közeg volt az írók, költök társasága. Olyan művészek vették körül, mint József Attila, Radnóti Miklós vagy Kassák Lajos. Radnóti például írt a naplójába, és még ma is megvan az a szőnyeg, amin József Attilával játszott.

A túra az V. kerületi Eötvös térről indul. Érinti az Apáczai Csere János utca 5-öt, a Cserépfalvi család egykori lakhelyét. A résztvevők ellátogathatnak az egykori Cserépfalvi Kiadóhoz, mely a Váci utca 10. szám alatt működött. A túra egyik állomása az a Szervita tér 4. lesz, ahol az 1944-es német megszállás idején új személyi igazolványokat és menleveleket adtak ki az üldözötteknek és bujtatták őket, többek között Cserépfalvi Katalin apját is.

A sétán a magyarul nem értőket angol nyelvű tolmács fogja segíteni. A túrát 14.30-tól egy közönségtalálkozó követi a Rózsavölgyi Szalonban, ahol dr. Farkas Éva újságíró beszélget Cserépfalvi Katalinnal. A Cserépfalvi családra való emlékezés folytatásaként május 17-én 16 órakor emléktáblát avatnak a Budakeszi út 47/C-nél, a család egykori villájánál.

Gyülekezés: V. kerület Eötvös tér, az Eötvös-szobornál, az Intercontinental Hotel előtt.