Trócsányi: A szabályozás segítheti a végrehajtókat

Vágólapra másolva!
A korrekt szabályozás és a hatékony állami felügyelet fontosságát hangsúlyozta az igazságügyi miniszter a közbizalom a bírósági végrehajtók és az igazságügyi szakértők tevékenységének tükrében című pénteki budapesti konferencián.
Vágólapra másolva!

A korrekt szabályozás és a hatékony állami felügyelet fontosságát hangsúlyozta az igazságügyi miniszter a közbizalom a bírósági végrehajtók és az igazságügyi szakértők tevékenységének tükrében című konferencián. Trócsányi László bevezetőjében elmondta, a közbizalom érdekében szükséges egy korrekt, tiszta szabályozás. Ez segít a legjobban, ez fontos a végrehajtóknak, az igazságügyi szakértőknek és ez fontos az állampolgároknak is - hangsúlyozta.

A szakminiszter azt is fontosnak tartotta, hogy

ezekből a tevékenységekből az állam ne vonuljon ki teljesen.

Trócsányi László azt mondta, a végrehajtók és az igazságügyi szakértők állami felügyeletére és nem irányítására van szükség, amelynek hatékonynak kell lennie és ki kell terjednie a minősítésre, a kompetenciák ellenőrzésére. Úgy fogalmazott: "együttműködésre vagyunk ítélve, nem ellenségek vagyunk, hanem partnerek".

A politikus közölte, a továbbképzést is biztosítani kell és ebben az Igazságügyi Minisztériumnak meghatározó szerepet kell betöltetnie. Hozzátette: ezért hozták létre az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiáját, ahol az igazságügyi szakértőket, végrehajtókat, felszámolókat, mediátorokat képzik tovább. Trócsányi László fontosnak tartotta még az állampolgárok szempontjából a díjmeghatározás kérdését és a szegények segítését.

Ajánlások

A mostani konferencia célja az volt, hogy az igazságügyi szakértői rendszer részleteről beszéljünk – mondta az Origónak Spyridon Flogaitis, az Európai Közjogi Szervezet (EPLO) igazgatója. Megvizsgáljuk, hogy milyen gyakorlatok vannak világszerte az igazságügyi szakértőket érintően. Megbeszéljük, hogy milyen reformokat hajtottak végre az egyes országok, és erről kicseréljük a nézeteinket – mondta az EPLO igazgatója.

Beszélt arról is, hogy az EPLO egy nemzetközi szervezet, ami nemzetközi ajánlásokat fogalmaz az igazságügyi szakértőket illetően.

Foglalkozik a közjog és a közjó kapcsolatával az Európai Unióban.

Spyridon Flogaitis elmondta, hogy nagyon sok reform kidolgozásában vettek részt az unióban, és segítették az országokat, hogy a legjobb szabályozást tudják elkészíteni.