Szydlo: Lengyelország nem egyezik bele, hogy kvótákat kényszerítsenek rá

Vágólapra másolva!
A lengyel kormány nem egyezik bele, hogy Lengyelországra vagy más uniós tagállamokra rákényszerítsék a menekültelosztási kvótákat - mondta Beata Szydlo lengyel miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Lengyelország nem egyezik bele a kvótarendszerbe

Jelenleg nincs lehetőség arra, hogy Lengyelország menekülteket fogadjon be - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy a kormánya biztosan

nem egyezik bele abba, hogy Lengyelországra vagy más uniós tagállamokra bármilyen kényszerkvótákat erőltessenek.

Szydlo megjegyezte, hogy nem csak lengyel álláspontról van szó,

Határozottan kiállunk álláspontunk mellett - szögezte le, felidézve, hogy a migrációra vonatkozó közös állásfoglalást a visegrádi országcsoport, az az Lengyelország mellett Csehország, Magyarország és Szlovákia is kidolgozta.

Azokon kell segíteni, akik rászorulnak - mondta a miniszterelnök

A lengyel miniszterelnök Hangsúlyozta, hogy azoknak kell segíteni, akik rászorulnak erre,

a humanitárius segítségnyújtást a lengyel kormány kötelességének tartja. Lengyelország részt vállal az Európai Unió határvédelmi akcióiban is.

Az Európai Bizottság bejelentésére vonatkozóan, miszerint Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország, Magyarország és Ausztria ellen, ha júniusig nem kezdik el az uniós megállapodás szerint a menekültek befogadását, Szydlo kijelentette, hogy az Európai Bizottság

Európai Bizottság nem hallgat tagállamaira

Szydlo szerint az Európai Bizottság nem hallgat tagállamaira, és leszögezte:

elvárja, hogy a testület e témában is érdemben és tárgyilagosan kezdjen tárgyalni, figyeljen oda a tagállamok érvelésére.

Az EB döntését az uniós országok európai ügyekkel foglalkozó tárcavezetőinek keddi brüsszeli tanácskozásán részt vevő Konrad Szymanski, az Európai Unió ügyeiért felelős külügyminiszter-helyettes is kommentálta, bejelentve, hogy az uniós körülményektől függetlenül

Lengyelország védeni fogja a szuverén menedékjogi döntésekre vonatkozó jogát. Kilátásba helyezte, hogy Varsó szükség esetén az uniós bíróságokhoz fordulhat.


A kormányfői sajtóértekezleten felmerült az is, hogy Frans Timmermans, az EB első alelnöke aznap bejelentette, hogy a brüsszeli testület erőfeszítéseket fog tenni a Lengyelországgal kapcsolatos jogállamisági kérdések megoldására.

- hangsúlyozta e vonatkozásban Beata Szydlo.