Seszták Miklós: Egy szuverén államnak joga, hogy megvédje értékeit

2017.05.21. 17:56

A nemzeti konzultációval nem politikai, hanem társadalmi felhatalmazást kér a kormány a magyar emberektől annak érdekében, hogy eredményesen vívja meg a harcot Brüsszellel hazánk alapértékeinek védelmében - jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter vasárnap a Csongrád megyei Bakson, a nemzeti konzultációról szervezett országjárás keretében.

Seszták Miklós a találkozón kiemelte: a rezsicsökkentéssel vagy a migrációval kapcsolatban Brüsszel alapértékeinket és alapintézményeinket támadja, amihez nincs joga, egy szuverén államnak viszont joga, sőt kötelessége megvédeni ezeket az értékeket.Seszták Miklós arról is beszélt, hogy ezekeben az ügyekben csak erős felhatalmazással lehet eredményesen kiállni, illetve felvenni a harcot Brüsszellel. Ezt a felhatalmazást adhatja meg a kormány számára a lakosság véleményét tükröző nemzeti konzultáció és ezért fontos a kérdőívek minél nagyobb számú kitöltése és visszaküldése ishansúlyozta a politikus.

Forrás: MTI/Kovács Attila

A tárcavezető rámutatott: az említett témák esetében a kabinet politikai felhatalmazása megvan a határozott uniós fellépésre.Saját magunk önigazolására nincs szükségünk, hiszen közel kétharmados parlamenti többséggel elég erősek vagyunkSeszták Miklós elmondta, hogy a nemzeti konzultációval a kormány arról szeretne bizonyosságot szerezni: olyan ügyekért harcol és vállal fel szükség esetén konfliktusokat is, amelyek Csongrádtól Szabolcson át Zaláig Magyarország minden részében fontosak az embereknek.A miniszter kifejtette: meg kell őriznünk önállóságunkat ahhoz, hogy Magyarországon stabil és működőképes gazdaság legyen. A miniszter szerint ez az egész  ország stabilitása szempontjából is kulcskérdés.

Seszták Miklós az esemény résztvevőit tájékoztatta arról is, hogy a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban a hazai kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére szánt források pályázati kiírásai már teljes egészében hozzáférhetőek.

A nemzeti fejlesztési miniszter mindehhez hozzátette:

Mostantól a vállalkozókon van a sor, határidőre és jó pályázatokat kell benyújtaniuk, majd jól kell felhasználniuk a forrásokat. Nem elég ugyanis elnyerni egy-egy támogatási összeget, de azt fenntartható és a versenyképesség növelését szolgáló célokra kell elkölteni.