„A házban senki sem tudja ezt elképzelni róla" - mondta egy szomszéd a 15 éves fiúról, aki április 30-án megölt két férfit Tatabányán. Mások viszont úgy ismerik, mint egy "rossz életű fiút", és kétségük sincs afelől, hogy ő gyilkolt. A kamasz beismerte, hogy két embert is megölt. Tatabányán jártunk.

Itt találták meg az egyik áldozat holttestétFotó: Csudai Sándor - Origo

Ahogy beérünk a városba, azonnal a Reguly Antal tér felé vesszük az irányt, ahol az egyik holttestet megtalálták. Az egyik boltnál azt mondják, pont az üzlet mögötti füves részen történt a gyilkosság. Április 30-án két férfi holttestére bukkantak Tatabányán. Az elsőt a Győri úton, a másodikat pedig itt, a Reguly Antal téren. A 44, illetve 56 éves férfi meggyilkolásáért egy 15 éves, Apolló nevű fiút tettek felelőssé, aki már mindent beismert.

Mindkét áldozatát halálra verte.

Még tart a nyomozás.

A fiatalok Tatabányán nem tudnak mit kezdeni a szabadidejükkel, ezért bandáznak az utcákon, és beleviszik egymást a rosszba"

- mondja két férfi, akivel a tetthelyen találkozunk. Meggyőződésük szerint több fiatalnak is köze lehet a történtekhez.

Szerintem biztos, hogy többen is benne voltak, itt nem mászkálnak egyedül az utcákon. Valamit elhallgatnak."

- teszi hozzá az egyikük, majd azt is elárulja, hogy a 15 éves fiú

gyakran lógott az utcán, és vezéralak volt a barátai között.

Esténként azon a környéken is gyakran megfordult a haverjaival, ahol éppen beszélgetünk. A csapat sok szemetet hagyott maga után, amit aztán az ott élők szedtek össze.

Van egy új drog

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Amikor szóba kerül a kábítószer, az egyik férfi azonnal bólogatni kezd.

Van egy új drog, amit alig lehet kimutatni a szervezetben. Nem tudom pontosan, mi, de biztos vagyok benne, hogy ő is használta."

Azt is elárulták, hol él Apolló családja. A piacon sétálunk, ahol az áldozatok is gyakran segítettek az árusoknak, aztán öt perc múlva a panelházak között megtaláljuk, amit keresünk. Egy tízemeletes, zöld és barna panelt, szemben egy általános iskolával, ahova a gyilkossággal vádolt kamasz is járt. Innen eltanácsolták.

Mintagyereknek látták

A ház kívülről sem látványos, de belül rosszabb a helyzet. Mindenhol áll a por, és meglehetősen lelakott állapotban van. Beismerő vallomás ide vagy oda,

az egyik földszinten lakó nő állítja, hogy Apolló nem lehet gyilkos.

Nagyon rendes fiú, senki sem tudja elképzelni, hogy ő tette volna. Hozzánk is mindig lejött köszönni, általában a szemetet is ő vitte ki nekünk."

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az asszony tehát meg van róla győződve, hogy csakis tévedésről lehet szó. A lakásban élő fiatalabb lányok sem tudják elképzelni, hogy a fiú ilyet tett volna.

Abban is biztos vagyok, hogy nem drogoztak, nem volt ilyenre pénze" - teszi hozzá a földszinti lakó, aki azt is elárulja, hogy a család szegényesen él, és örülnek, ha ételre telik, nemhogy drogokra. A 15 éves fiú anyja egyedül neveli a magát bűnösnek valló fiút és annak öccsét egy másfél szobás lakásban.

Tényleg nagyon jó gyerek, húsvétkor is lejöttek az öccsével locsolkodni"  - mondja az asszony, aki mintagyerekként festi le Apollót, aki még csak nem is kötekedik soha senkivel, és mindig kedves az emberekkel.

Rossz gyereknek látták

Azt már a szemközti iskolában tudjuk meg, hogy éppen melyik iskolába járt, amikor elfogták.

Rossz gyerek volt, nem véletlenül tanácsolták el az előző iskolájából. Sűrűn lógott, és másokat is rávett, hogy tartsanak vele" - mondja már annak az iskolának az igazgatója, ahova a fiú legutóbb járt. Az igazgató, saját bevallása szerint maga is azt tervezte, hogy eltanácsolja. Fel is vette a kapcsolatot az anyjával, aki arra kérte, bírják még ki ezt a kis időt.

Azt mondta neki az asszony, amikor Apolló 16 éves lesz, otthagyhatja majd az iskolát.

Gyakran gyújtogatott fel kisebb tárgyakat órán, amit persze letagadott" - teszi hozzá az igazgató, aki arról nem tud, drogozott-e a diák, de nem zárta ki a lehetőséget.

Apolló az iskolát nagyon nem szerette, de van egy hely Tatabányán, ahol sokat időzött. A főtéren, az Új Nemzedék Házában szívesen lógnak a helyi fiatalok. Vannak itt napi programok, de csocsózni, társasozni és konzolos játékokkal játszani is bármikor lehet. Az iskolaigazgató szerint itt sokkal több időt eltöltött Apolló, mint az órákon. 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Amikor ott jártunk, az Új Nemzedék Házában csak néhány fiatal volt. Ők is csak a számítógépen játszottak. Az őket felügyelő felnőtt pedig nem akart nyilatkozni.