Szijjártó: Csak a magyar hátárvédelem jelentett megoldást a migráció ellen

Szijjártó Péter
Budapest, 2017. május 22. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart 2017. május 22-én Egyedül a magyar határkerítés nyújt megbízható védelmet az illegális bevándorlással szemben címmel a külügyminisztériumban. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy az elmúlt időszakban csak a rendkívül szigorú magyar határvédelem és a szerb-magyar határon lévő kerítés jelentett megoldást az illegális migrációval szemben.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter szerint a migrációs nyomásnak még koránt sincs vége. Ezt bizonyítja az is, hogy Olaszországba idén eddig már több mint 50 ezer migráns érkezett, ami 47 százalékkal több mint a tavalyi év azonos időszakában, Romániába pedig 1054 migráns lépett be, ami 70 százalékos emelkedést jelent.

Azt is mondta, hogy a jövőre nézve több nyugtalanító tényezővel is számolni kell. Szerinte a jó idő beköszöntével mindig nő a migrációs nyomás. Problémát jelent az is, hogy

az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás törékeny,

mert az európai vezetők folyamatosan bírálják Törökországot, miközben a kontinens biztonságát a török elnök kezébe helyezték. Azt mondta, aggodalomra ad okot az instabil belpolitikai helyzet Macedóniában, mivel nem tudni, hogy az új politikai vezetés képes lesz-e vagy akarja-e majd a korábbi határvédelmi tevékenységét folytatni.

- mondta a miniszter, aki emlékeztetett arra is, hogy néhány héttel ezelőtt Soros Györgyöt állam- és kormányfőknek kijáró tisztelettel fogadták Brüsszelben, ezt követően az Európai Parlament meghozta a "Soros-jelentésről" szóló döntését.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart 2017. május 22-én Egyedül a magyar határkerítés nyújt megbízható védelmet az illegális bevándorlással szemben címmel a külügyminisztériumban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Megdöbbentő, hogy ilyen kihívásokkal teli időszakban, amikor az energiabiztonsággal, a Brexittel vagy az ukrajnai helyzettel kellene foglalkozni, az Európai Parlament (EP) elfogad egy olyan határozatot, amelyben a terrorizmusért 10 évre elítélt Ahmed H. nevű szír migránst védelmébe veszi"

- mondta Szijjártó Péter utalva arra, hogy múlt hét szerdán megszavazta az EP az uniós szerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben. Szerinte ez az "európai önsorsrontás újabb kifejeződése".

Szijjártó Péter azt is mondta, ha úgy látják, hogy a nyugat-balkáni útvonal Romániába tevődik át, akkor kiterjesztik a határvédelmet és

elkezdik építeni a kerítést a magyar-román határon is.

Erről folyamatosan egyeztetnek a román vezetéssel.