Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezetője szerint milliós létszámban vannak emberek, akik arra várnak, hogy bejussanak Európába.

 Speidl Bianka az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy azokban az országokban, amelyek feltartóztatják a migrációt, tömegek gyűlnek fel.

Törökországban csaknem 3,5 millióan, Egyiptomban egymillióan, Tunéziában 750 ezren várakoznak útra készen"
- mondta az elemző.

Azt is mondta meg kell szervezni a Európán kívüli határellenőrzést, az úgynevezett hotspotok létrehozását, különben óriási menekülthullámra lehet számítani, ami, nagyon komoly biztonsági fenyegetést jelenthet Európára.

Lengyelország nem egyezik bele az erőszakos telepítésbe

Az Európai Bizottság múlt heti bejelentés kapcsán, miszerint kötelezettségszegési eljárást indítanának Lengyelország ellen, amennyiben júniusig nem kezdik el a menekültek befogadását a 2015 őszén előirányzott kvóta keretében, a lengyel elnök elmondta, hogy

Egyáltalán nem vagyunk bezárkózó állam, nyitott állam vagyunk, tagjai vagyunk a schengeni övezetnek, védjük az Európai Uniónak a Kalinyingrádi területtel, Fehéroroszországgal és Ukrajnával közös határait - mondta Duda, hozzáfűzve, hogy Lengyelország nem reteszeli be határát azok elől, akik legális módon akarnak belépni.

Az elnök elmondta, hogy Lengyelország évente több mint 1,3 millió vízumot ad ki Fehéroroszország és Ukrajna állampolgárainak, akik integrálódnak és dolgoznak.Duda nem tért ki az idegenrendészeti statisztikákra, melyek szerint Lengyelországban 2016-ban összesen 12,3 ezren folyamodtak menedékjogért, s a kérelmezők nagyrészt orosz állampolgárságú csecsenek voltak. A menedékjogot végül 390 személynek ítélték meg. A benyújtott kérelmek több mint 80 százalékát érvényteleníteni kellett a menedékért folyamodók "eltűnése" miatt, a migránsok többsége ugyanis nem várta ki a hatósági döntést, hanem továbbindult Nyugat-Európába.

Befogadjuk az érkezőket, aki segítségre, menedékre szorul, megkapja - jelentette ki. Abba viszont nem egyezünk bele, hogy erővel hozzanak ide embereket, akik nem akarnak Lengyelországba jönni - hangsúlyozta.

A szabad határok miatt nem lehet megakadályozni a migránsok mozgását

"Ki ülteti be őket az autókba vagy kényszeríti őket arra, hogy a vonatokra felszálljanak?" - tette fel a kérdést. Emlékeztetett arra is, hogy szabadon átjárható többek között a lengyel-német, illetve a lengyel-cseh határ. Netán elkülönítve, zárva tartjuk őket, hogy ne menjenek el Nyugat-Európába? - kérdezte. Az esetleg a kvótaügyben rendezendő népszavazásról - amelyet a múlt héten lehetőségként Konrad Szymanski, EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes vetett fel - Duda elmondta, hogy szerinte a lengyel társadalomnak ugyanaz a véleménye, mint neki.

A kényszer kvóta sérti az emberi jogokat

A kényszerű áttelepítéssel járó kvóta sérti az emberi jogokat - szögezte le. Az EU egyfelől a demokráciáról és az emberi jogokról beszél, másfelől az embereket bizonyos magatartásra akarják rákényszeríteni, megsértve jogaikat- értékelte.
A lengyel politikai vezetők az utóbbi napokban kilátásba helyezték, hogy Lengyelországkész peres úton rendezni az EB-vel a kvótaügyet.